Κέρδη για Wall- δολάριο από απασχόληση στις ΗΠΑ

Ανοδική ώθηση προσφέρουν στα αμερικανικά χρηματιστήρια, αλλά και στο δολάριο τα θετικότερα των εκτιμήσεων στοιχεία Σεπτεμβρίου για την απασχόληση στις ΗΠΑ. Αρση των χθεσινών ”επιφυλάξεων” και εκτεταμένες τοποθετήσεις περιμένουν οι αναλυτές. Ράλι στις ευρωαγορές.

Ανοδική ώθηση χαρίζουν στη Wall Street τα πολυαναμενόμενα στοιχεία από την απασχόληση, τα οποία ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών. Όπως επισημαίνουν οι τελευταίοι, η άνοδος των θέσεων εργασίας δίνει ενδείξεις ανάκαμψης της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Αναλυτικά, οι νέες θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 57.000 τον Σεπτέμβριο, μετά από μείωση κατά 41.000 θέσεις τον Αύγουστο και από 25.000 κάμψη που προέβλεπαν οι αναλυτές. Τα στοιχεία του Αυγούστου αναθεωρήθηκαν από τις 93.000 θέσεις εργασίας που αρχικώς είχαν ανακοινωθεί ότι είχαν χαθεί, στις 41.000 αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά την ανεργία, παρέμεινε στο 6,1%, ενώ η πλειονότητα των αναλυτών εκτιμούσε ότι το ποσοστό θα είναι ελαφρά αυξημένο στο 6,2%.

Ελαφρά καλύτερα των εκτιμήσεων ήταν τα στοιχεία από το δείκτη ISM υπηρεσιών για το μήνα Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, υποχώρησε στις 63,3 μονάδες από 65,1 τον Αύγουστο και ενώ οι αναλυτές περίμεναν τη διαμόρφωσή του στις 63 μονάδες.

Τα αμερικανικά χρηματιστήρια όμως δεν είναι ο μοναδικός ωφελημένος από τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία. Το δολάριο δείχνει, την τελευταία ώρα, τάσεις ισχυροποίησης έναντι του ευρώ και τώρα διαμορφώνεται στο επίπεδο των 1,1608 δολ. από 1.171 στις 15.20΄.

Αναλυτές εκτιμούσαν ότι η ανοδική πορεία του ευρωπαϊκού νομίσματος τις προηγούμενες ημέρες θα αντιστρέφετο σε περίπτωση που τα στοιχεία για την απασχόληση ήταν ευοίωνα.

Στα επιχειρηματικά νέα, τόνωση παρέχουν στις αγορές οι ανακοινώσεις της Siebel, αλλά και η αναβάθμιση της 3M από την Lehman Brothers.

Συγκεκριμένα, η εταιρία πληροφορικής Siebel, αν και ανακοίνωσε ότι σε επίπεδο τριμήνου τα έσοδα της μόλις και θα φτάσουν στο κατώτερο σημείο των εξαγγελιών της, τα κέρδη της θα εκπληρώσουν τις προβλέψεις των αναλυτών.

Εξάλλου, η Lehman Brothers αναβάθμισε τη σύστασή της για τη μετοχή της 3M σε Overweight από equal weight, αλλά και την τιμή στόχο στα 85 από 70 δολ.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι με τα μακροοικονομικά στοιχεία δόθηκε το ”πράσινο φως” για την άρση των χθεσινών επιφυλάξεων από πλευράς επενδυτών και ότι είναι πιθανό στη σημερινή συνεδρίαση να δούμε ευρείες τοποθετήσεις.

Στο +1,17% και τις 9.599 μονάδες κινείται αυτή την ώρα ο δείκτης Dow Jones, ενώ κέρδη της τάξης του 1,87% εμφανίζει ο Nasdaq. Στο +1,01%και τις 1.030 μονάδες ο S&P 500.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v