Techs και φαρμακευτικές ωθούν σε άνοδο τη Wall

Θετικό είναι το κλίμα στην αμερικανική αγορά με τους επενδυτές να ”αγνοούν” τα αρνητικά στοιχεία για την επιβράδυνση της μεταποιητικής δραστηριότητας, και να προϊδεάζουν για θετικό μήνα και τρίμηνο. Με υψηλά κέρδη έκλεισαν και οι ευρωαγορές, λίγο κάτω από τα 1,17 δολάρια το ευρώ.

Με υψηλά κέρδη συνεχίζει τη συνεδρίαση η αμερικανική αγορά, καθώς οι επενδυτές επικεντρώνονται στις μετοχές του τεχνολογικού κυρίως κλάδου, ”αδιαφορώντας” για την επιβράδυνση της μεταποιητικής δραστηριότητας.

Αντίστοιχα θετικό ήταν το κλίμα και στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ λίγο κάτω από τα 1,17 δολάρια κινείται το ευρώ.

Ειδικότερα, ο ISM (μεταποίηση) υποχώρησε στο 53,7 το Σεπτέμβριο από το 54,7 του προηγουμένου μήνα έναντι εκτιμήσεων για άνοδο στο 55, ενώ άνοδο της τάξης του 0,2% κατέγραψαν οι κατασκευαστικές δαπάνες του Αυγούστου. Αναμενόταν άνοδος 0,4%.

Παράλληλα, θετικά επιδρά και η ανακοίνωση των στοιχείων της έρευνας της Challenger, Gray & Christmas, που αποδεικνύουν ότι επιβραδύνθηκαν οι απολύσεις στις οποίες προχώρησαν οι αμερικανικές εταιρίες τον Σεπτέμβριο.

Αναλυτές από την πλευρά τους σχολιάζουν ότι οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων τριμήνου αναμένεται να κορυφωθούν την επόμενη εβδομάδα. Μέχρι τότε η αγορά θα κινείται από τις μακροοικονομικές ανακοινώσεις.

Αρνητικά κινούνται οι μετοχές της Ford και της DaimlerChrysler, ύστερα από την ανακοίνωσή τους για περικοπές χιλιάδων εργατικών θέσεων, στην προσπάθειά τους να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό.

Αντίθετα, κέρδη περί το 1% καταγράφει η Exxon Mobil, παρά τις αναφορές σχετικά με το ότι θα κληθεί να καταβάλλει το επιπλέον ποσό των 100 εκατ. δολαρίων αναφορικά με την πετρελαιοκηλίδα που προκάλεσε το τάνκερ της Exxon Valdez το 1989 στην Αλάσκα.

Αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις της κατασκευάστριας εταιρίας φορητών υπολογιστών Palm, καθώς ανακοίνωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις ενίσχυσης της ζήτησης για τα προϊόντα του κλάδου.

Θετικά κινείται η Morgan Stanley ύστερα από δημοσιεύματα που τη φέρουν να έχει απολύσει δεκάδες εργαζομένων της, συμπεριλαμβανομένων και διαχειριστών κεφαλαίων.

Κέρδη περί το 7% καταγράφει η μετοχή της φαρμακοβιομηχανίας VacGen ενώ και η Eli Lilly σημειώνει άνοδο 5%. Κατά 3% ενισχύεται η Schering-Plough.

Ο δείκτης Dow Jones καταγράφει κέρδη 1,42% στις 9405,21 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημειώνει άνοδο 1,47% στις 1813,19 μονάδες. Ο S&P κερδίζει 1,39% στις 1009,86 μονάδες.

Ο FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 1,68% στις 4159,9 μονάδες, ενώ με κέρδη 1,79% ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο CAC 40 στο Παρίσι, στις 3191,01 μονάδες. Ο DAX διαμορφώνεται στις 3309,70 μονάδες με κέρδη 1,62%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v