Ημέρα αποκόμισης κερδών για Wall και Ευρώπη

Η αποκόμιση κερδών κράτησε στο ”κόκκινο” Dow και Nasdaq σε όλη τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, καθώς τα θετικά στοιχεία για τις μεταπωλήσεις κατοικιών δεν κατάφεραν να ωθήσουν τους επενδυτές σε νέες τοποθετήσεις. Πρόσθετη πίεση δέχτηκε ο Dow από τις υποβαθμίσεις των μετοχών των Caterpillar και Alcoa. Σημαντικές απώλειες λόγω ρευστοποιήσεων στις ευρωαγορές.

Η αποκόμιση κερδών κράτησε στο ”κόκκινο” Dow και Nasdaq σε όλη τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, καθώς τα θετικά στοιχεία για τις μεταπωλήσεις κατοικιών δεν κατάφεραν να ωθήσουν τους επενδυτές σε νέες τοποθετήσεις. Πρόσθετη πίεση δέχτηκε ο Dow από τις υποβαθμίσεις των μετοχών των Caterpillar και Alcoa.

Κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης ήταν και ο χαμηλός όγκος συναλλαγών.

Αναλυτικότερα, οι μεταπωλήσεις κατοικιών για τον Ιούλιο ανακοινώθηκαν στα 6,12 εκατ., ενώ οι προβλέψεις έκαναν λόγο για 5,9 εκατ. και ενώ τον Ιούνιο ο αριθμός είχε διαμορφωθεί στα 5,83 εκατ. Να σημειωθεί ότι η άνοδος καταγράφηκε παρά την αύξηση των στεγαστικών επιτοκίων κατά τον προηγούμενο μήνα.

Εξάλλου, στην αναβάθμιση του κλάδου της τεχνολογίας πληροφορικής προχώρησε ο ανεξάρτητος οίκος ανάλυσης S&P (19/8) σε ”overweight” από ”marketweight”, με αφορμή την βελτίωση των παραγγελιών των εταιριών του χώρου αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.

Από την άλλη πλευρά, ο επενδυτικός οίκος Merrill Lynch σε report του (25/8) διατηρεί την κατώτερη κατηγορία ”underweight” για τον ευρύτερο τεχνολογικό τομέα, καθώς εξακολουθεί να τον θεωρεί υπερτιμημένο παρά το δυναμικό ράλι που κατέγραψε από τον Μάρτιο.

Την ίδια στιγμή στην κορυφή της λίστας των προτιμήσεων του βρίσκεται ο ενεργειακός κλάδος-με σύσταση ”overweight”, καθώς προσφέρει υψηλές μερισματικές αποδόσεις.

Ωστόσο, ας επισημανθεί ότι οι υψηλές ενεργειακές τιμές σε καμία περίπτωση δεν είναι ”φιλικές” προς την αμερικανική κυρίως οικονομία, αφού αποτελούν πονοκέφαλο για τον καταναλωτή, που με τις δαπάνες του πυροδοτεί το 80% περίπου της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.

Σε εταιρικό επίπεδο, κέρδη της τάξεως του 1% κατέγραψε η μετοχή της wal- Mart, μετά την προς τα πάνω αναθεώρηση των προβλέψεών της για τις πωλήσεις του Αυγούστου, στο 4-6% από το 3 με 5%.

Στον αντίποδα, βαρύτατες πιέσεις της τάξεως του 17% δέχτηκε η μετοχή της εταιρίας κατασκευής συσκευών αποθήκευσης δεδομένων McData, μετά τις προβλέψεις της για τον κύκλο εργασιών του τρέχοντος τριμήνου οι οποίες ήταν χαμηλότερες από τις προσδοκίες της αγοράς.

Πτωτικά περί το 2% κινήθηκε η μετοχή της Alcoa, η οποία συμμετέχει και στο δείκτη Dow. H Prudential υποβάθμισε τη σύστασή της για τη μετοχή σε ”hold” από ”buy”, θεωρώντας ότι η αποτίμησή της στα τρέχοντα επίπεδα τιμών δεν είναι το ίδιο ελκυστική.

Εξάλλου, η Legg Mason υποβάθμισε τη σύσταση για τη μετοχή του Dow Caterpillar (-3%) σε ”hold” από ”buy”, λόγω των υψηλών κερδών που κατέγραψε τους τελευταίους δύο μήνες.

Ωστόσο, τρεις αναλυτικοί οίκοι αναβάθμισαν την τιμή- στόχο για τη μετοχή της Intel, μετά την προς τα πάνω αναθεώρηση των προβλέψεών της για το τρίτο τρίμηνο την προηγούμενη εβδομάδα. H Bearn Stearns την αύξησε στα 30 από τα 28 δολάρια, η Smith Barney στα 30 από τα 26 δολάρια και η Prudential στα 34 δολάρια από τα 32.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς τίτλου ανήλθε στο 4,53%, ενώ αυτή του 30ετούς στο 5,31%.

Στα 4,47 δολάρια και το +2,25% διαμορφώθηκε η Εθνική, στα 6,16 και το –1,14% ο ΟΤΕ, ενώ το ADS της 3Ε κινήθηκε υψηλότερα κατά 2,60%, στα 19,75 δολάρια.

Στις 9.317,64 μονάδες και το -0,33% κινήθηκε ο Dow. Ο Nasdaq υποχώρησε περί το -0,06% και τις 1.764,31 μονάδες. Στις 993,70 και το +0,06% βρέθηκε ο S&P.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v