Εκτιμήσεις 2 επενδυτικών οίκων για Wall - ομόλογα

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις της Morgan Stanley και της JP Morgan για τη Wall Str. και τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα. Γιατί η Morgan St. προχώρησε για 2η φορά εφέτος σε αλλαγή του χαρτοφυλακίου της.

Εκτιμήσεις 2 επενδυτικών οίκων για Wall - ομόλογα
Θετικές είναι οι εκτιμήσεις της Morgan Stanley για την πορεία των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, μετά τις ρευστοποιήσεις που παρατηρήθηκαν από τα μέσα Ιουνίου.

Αντίθετη όμως άποψη φαίνεται πως έχει η JP Morgan, υποστηρίζοντας ότι το ξεπούλημα των κρατικών χρεογράφων δεν έχει τελειώσει ακόμη.

Στο σημείο ωστόσο που συμπίπτουν οι δύο κορυφαίοι επενδυτικοί οργανισμοί, είναι οι προβλέψεις τους για τις αμερικανικές μετοχές, τις οποίες χαρακτηρίζουν ”δίκαια αποτιμημένες”.

Ειδικότερα, η Morgan Stanley στο εβδομαδιαίο report (European Investment Perspectives) με ημερομηνία 18 Αυγούστου εξακολουθεί να προκρίνει τις τοποθετήσεις σε μετοχικούς τίτλους της Wall Street σε σχέση με τα εγχώρια κρατικά ομόλογα, καθώς θεωρεί ότι έχουν μεγαλύτερα περιθώρια κερδών.

Παρόλο, που η αμερικανική επενδυτική εξακολουθεί να διατηρεί σύσταση ”underweight” για τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, αυξάνει κατά 5% τη συμμετοχή τους στο ”ιδανικό χαρτοφυλάκιο”, σε βάρος ωστόσο των μετρητών.

Ο λόγος της διεύρυνσης του ποσοστού συνίσταται στο γεγονός, όπως επισημαίνει, ότι οι μαζικές ρευστοποιήσεις που παρατηρήθηκαν στα χρεόγραφα τους τελευταίους μήνες, δημιούργησαν καλές αγοραστικές ευκαιρίες.

”Η αύξηση της απόδοσης του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ, που σημειώθηκε τον Ιούλιο, ήταν η μεγαλύτερη μηνιαία των τελευταίων 40 ετών, με αποτέλεσμα η τιμή του να καταγράψει τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 75 ετών. Η εξέλιξη αυτή ενίσχυσε την ελκυστικότητα των μακροπρόθεσμων τίτλων”, τονίζουν οι αρμόδιοι αναλυτές του οίκου Steve Galbraith και Mary Viviano.

Το αναμορφωμένο ιδανικό χαρτοφυλάκιο της Morgan Stanley αποτελείται πλέον κατά 65% από μετοχές, κατά 25% από ομόλογα από 20% που ήταν προηγουμένως και 10% από μετρητά έναντι 15%.

Πρόκειται για τη δεύτερη αλλαγή φέτος στο χαρτοφυλάκι;o της, μετά από δύο ολόκληρα χρόνια διατήρησής του στην ίδια κατάσταση.

Από την πλευρά της η JP Morgan σε έκθεσή της (Global Focus) με την ίδια ημερομηνία επισημαίνει ότι δεν έχει τελειώσει το ”ξεπούλημα” των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, προβλέποντας, όμως, ότι η απόδοση του 10ετούς κρατικού θα εκτιναχθεί στο 5% (από 4,5% περίπου που είναι σήμερα).

Οι αναλυτές του διεθνούς οίκου βασίζουν τις απαισιόδοξες για τα ομόλογα εκτιμήσεις τους στα σημάδια βελτίωσης -με εξαίρεση την αγορά εργασίας- που εμφανίζει η αμερικανική οικονομία, προβλέποντας ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ κατά 3,5%-4% στα επόμενα τρίμηνα

Mε βάση το σενάριο του 5% για το 10ετές, ο επενδυτικός οίκος θέτει τιμή στόχο για τον S&P 500 τις 1.050 μονάδες (από 993 με βάση το κλείσιμο της Παρασκευής) και κάνει λόγο για λειτουργικά κέρδη ανά μετοχή του δείκτη στα 55 δολάρια για το 2003.

Η JP Morgan χαρακτηρίζει επίσης ”δίκαια αποτιμήμενες” τις αμερικανικές μετοχές.

Η επενδυτική προσθέτει ότι κάθε αύξηση κατά ένα δολάριο στα κέρδη ανά μετοχή του S&P 500 θα προσδίδουν στον δείκτη 20 επιπλέον μονάδες.

Επιμέλεια: Μαρία Πεκτέση

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v