Στο ”πράσινο” η Wall λόγω θετικών macro στοιχείων

Με κέρδη, αλλά μακριά από τα υψηλά της ημέρας, ”έκλεισε” ο Dow μετά τις ευοίωνες για την αμερικανική οικονομία μακροοικονομικές ανακοινώσεις (επιδόματα ανεργίας, ”δείκτης των δεικτών”, δείκτης Philadelphia Fed). ”Μίνι ράλι” για DAX, με την υποχώρηση του ευρώ να ωθεί τoυς τίτλους εξαγωγικών εταιριών.

Με κέρδη, αλλά μακριά από τα υψηλά της ημέρας, ”έκλεισε” ο Dow μετά τις ευοίωνες για την αμερικανική οικονομία μακροοικονομικές ανακοινώσεις (επιδόματα ανεργίας, ”δείκτης των δεικτών”, δείκτης Philadelphia Fed).

Προς το μέσο της συνεδρίασης παρατηρήθηκαν τάσεις αποκόμισης κερδών, οι οποίες υποχώρησαν μετά την ανακοίνωση του δείκτη Philadelphia Fed.

Πρόσθετη ενίσχυση δέχτηκε ο Nasdaq από τις δηλώσεις του CEO της Intel.

Στην Ευρώπη, ο DΑΧ επιδόθηκε σε ”μίνι ράλι” ανόδου, με την υποχώρηση του ευρώ να ωθεί τoυς τίτλους εξαγωγικών εταιριών, ενώ υψηλότερα κινήθηκαν Παρίσι και Λονδίνο.

Επισημαίνεται ότι 7 από τα 30 blue chips του Dow κατέγραψαν σήμερα νέα υψηλά 52 εβδομάδων (Alcoa,Caterpillar, Dupont, Intel, 3M, United Technologies και Wal-Mart)

Αναλυτικότερα, o δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Φιλαδέλφεια καταγράφηκε στις 22,1 μονάδες έναντι των 8,3 μονάδων του Ιουλίου. Οι αναλυτές τον περίμεναν στις 10.

Εξάλλου, άνοδο της τάξεως του 0,4% σημείωσε ο ”δείκτης των δεικτών” του Conference Board για τον Ιούλιο, επαληθεύοντας τις προβλέψεις. Τον Ιούνιο το αντίστοιχο ποσοστό είχε διαμορφωθεί στο 0,1%.

Από το μέτωπο της ανεργίας, ο αριθμός των αιτήσεων παροχής επιδομάτων ανεργίας υποχώρησε κατά 17.000, έως τις 386.000, στοιχείο που υποδηλώνει ότι οι εταιρίες έχουν επιβραδύνει το ρυθμό απόλυσης των εργαζομένων τους. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για υποχώρηση στις 395.000.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αναλυτής της Smith Barney Steven Wieting αύξησε τις προβλέψεις του για τα λειτουργικά κέρδη ανά μετοχή του S&P 500 στα 54 δολάρια από τα 53 για το 2003, ενώ για το 2004 αύξησε τις εκτιμήσεις του στα 59,75 δολάρια από τα 58,40.

Σε κλαδικό επίπεδο, τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές εταιριών κατασκευής ημιαγωγών και αυτές των αεροπορικών. Αρνητικοί πρωταγωνιστές της ημέρας ήταν οι φαρμακοβιομηχανίες, μετά την υποβάθμιση στης μετοχής της Pfizer (-3,9%) σε ”in-line” από ”outperform” στην οποία προέβη η Smith Barney.

Το ενδιαφέρον για μετοχές του τεχνολογικού κλάδου ενίσχυσαν σήμερα οι δηλώσεις του CEO της Intel στο Dow Jones Newswire σύμφωνα με τις οποίες η αγορά προσωπικών υπολογιστών θα ανακάμψει μέσα στο έτος.

Στην αγορά ομολόγων παρατηρήθηκαν έντονες ρευστοποιήσεις, με τις αποδόσεις να αγγίζουν τα υψηλά 13 μηνών. Έτσι, η απόδοση του 10ετούς τίτλου διαμορφώθηκε στο 4,54% ενώ αυτή του 30ετούς στο 5,33%.

Στα 4,29 δολ. και το +4,60% βρέθηκε η Εθνική, στα 19,20 δολ. και το –0,26% η 3Ε, ενώ ο ΟΤΕ στα 6,31 δολ. και το –1,87%.

Ο δείκτης Dow ενισχύθηκε κατά 0,28% στις 9.423,75 μονάδες. O Nasdaq ανήλθε στις 1.777,55 και το +0,97%, ενώ ο S&P έκλεισε στο +0,30% και τις 1.003,31.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v