Το...shopping έστειλε τον Dow πάνω από τις 9.100

Το φράγμα των 9.100 μονάδων διέσπασε ο Dow, με ”αιχμή” την αύξηση των πωλήσεων τον Ιούλιο αλυσίδων λιανικής όπως η Wal- Mart, και τη συνεισφορά των θετικών μακροοικονομικών στοιχείων (μείωση σε επιδόματα ανεργίας- αύξηση παραγωγικότητας). Τραπεζικά κέρδη στο Λονδίνο, χαμηλότερα λόγω BASF και Bayer o DAX.

Το φράγμα των 9.100 μονάδων διέσπασε ο Dow, με ”αιχμή” την αύξηση των πωλήσεων τον Ιούλιο αλυσίδων λιανικής όπως η Wal- Mart, ενώ συνεισέφεραν και τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία (μείωση σε επιδόματα ανεργίας- αύξηση παραγωγικότητας).

Οι ανοδικές μετοχές υπερίσχυσαν των πτωτικών σε αναλογία 1,9 προς 1,2 στο NYSE, ενώ στο Nasdaq υποχώρησαν 1,35 τίτλοι για κάθε 1,3 που κατέγραψαν κέρδη.

Στην Ευρώπη, το Λονδίνο κατέγραψε κέρδη ενισχυόμενο από τη θετική εικόνα του χρηματοοικονομικού κλάδου, μετά και τα τελευταία θετικά αποτελέσματα τριμήνου. Ωστόσο, η απογοήτευση για τα αποτελέσματα της BASF και η προς τα κάτω αναθεώρηση των εκτιμήσεων της Morgan Stanley για τα κέρδη της Bayer οδήγησαν σε απώλειες τον DAX.

Αναλυτικότερα, αύξηση μεγαλύτερη των προβλέψεων σημείωσαν τον Ιούλιο οι πωλήσεις σε αμερικανικές αλυσίδες λιανικής όπως η Wal- Mart και η Gap Inc., καθώς οι αμερικανοί καταναλωτές αγόρασαν περισσότερα προϊόντα, ωθούμενοι από τις εκπτώσεις και τις καλές καιρικές συνθήκες.

Οι πωλήσεις της Wal- Mart τον Ιούλιο αυξήθηκαν κατά 4,7%, έναντι προβλέψεων για αύξηση περί το 3% των αναλυτών.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ μετά τη Wall Mart, την Target, οι πωλήσεις της για τον ίδιο μήνα αυξήθηκαν κατά 3,1%, έναντι προβλέψεων για +2,1% των αναλυτών. Η μετοχή της εταιρίας κατέγραψε κέρδη 2,5%.

Αύξηση στις πωλήσεις σημείωσαν και άλλες εταιρίες λιανικής όπως η J.C Penney και η Ann Taylor και η Best Buy. Επισημαίνεται ότι οι περισσότερες των ανωτέρων εταιριών προέβησαν σε προς τα πάνω αναθεώρηση των εκτιμήσεών τους για το μέλλον.

Σύμφωνα με την Thomson Financial, οι πωλήσεις λιανικής στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, μετά και τα αυτά τα στοιχεία, αναμένεται να αυξηθούν έως και 4%.

Στα blue chips που κατέγραψαν σήμερα κέρδη συγκαταλέγονται οι Merck (+2,1%), Johnson & Johnson (+1,5%) και Home Depot (+1,3%).

Τα χθεσινά της κέρδη διεύρυνε σήμερα η American Express, μετά τη συνάντηση που είχε η διοίκηση της εταιρίας με αναλυτές.

Στον αντίποδα πιέσεις δέχτηκε η μετοχή της Hewllet Packard, μετά την προς τα κάτω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τα κέρδη της εταιρίας στην οποία προέβησαν οι Goldman Sachs, J.P Morgan και Smith Barney.

Στην ευρύτερη αγορά, οι τομείς με τις καλύτερες σήμερα αποδόσεις ήταν οι εταιρίες λιανικών πωλήσεων, ο βιοτεχνολογικός κλάδος, και ο κλάδος υπηρεσιών υγείας. Πρωταθλητές από την…ανάποδη ο κλάδος των ημιαγωγών και των αεροπορικών εταιριών.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, θετικά ήταν στο σύνολό τους τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Έτσι, τα επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν για τέταρτη συνεχόμενη φορά κάτω από το επίπεδο των 400.000, η παραγωγικότητα ενισχύθηκε σημαντικά στο β’ τρίμηνο κατά 5,7%, ενώ αυξημένες (+1,5%) καταγράφηκαν και οι πωλήσεις χονδρικής τον Ιούλιο.

Στις 9.126,03 μονάδες και το+0,71% διαμορφώθηκε ο Dow. Ο Nasdaq βρέθηκε στο -0,03% και τις 1.652 μονάδες.

Στις 974,10 και το +0,73% ο S&P.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v