ΗΠΑ: Στις 390.000 υποχώρησαν τα επιδόματα ανεργίας

Στις 390.000 (από τις 393.000) υποχώρησαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας για την εβδομάδα που έληξε στις 2/8 στις ΗΠΑ, έναντι προβλέψεων των αναλυτών για 395.000. Αύξηση της παραγωγικότητας κατά 5,7% στο β’ τρίμηνο έδειξαν τα προκαταρκτικά στοιχεία, έναντι των προβλέψεων των αναλυτών για άνοδο 4%. Αμετάβλητα τον Ιούνιο τα αποθέματα χονδρικής.

ΗΠΑ: Στις 390.000 υποχώρησαν τα επιδόματα ανεργίας
Στις 390.000 υποχώρησαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας για την εβδομάδα που έληξε στις 2/8 στις ΗΠΑ, έναντι προβλέψεων για αύξηση στις 395.000 των αναλυτών.

Επισημαίνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες μετρήσεις, οι αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας είχαν καταγραφεί στις 393.000.

Εξάλλου, σύμφωνα με προκαταρκτική μέτρηση, η παραγωγικότητα β’ τριμήνου στις ΗΠΑ (εξαιρουμένου του αγροτικού τομέα) αυξήθηκε κατά 5,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι αναλυτές περίμεναν αύξηση της παραγωγικότητας κατά 4%, ενώ στο α’ τρίμηνο η παραγωγικότητα αυξήθηκε κατά 1,9%.

Το κόστος εργασίας για την ίδια περίοδο υποχώρησε κατά 2,1%, μετά από άνοδο κατά 2% στο α’ τρίμηνο του έτους.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η άνοδος της παραγωγικότητας σε συνδυασμό με την πτώση του κόστους εργασίας αποδεικνύουν ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις κατάφεραν να αυξήσουν την παραγωγή τους, συγκρατώντας παράλληλα το κόστος.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι αναθεωρήθηκε προς τα πάνω η παραγωγικότητα για το σύνολο του 2002. Σύμφωνα λοιπόν με τα νέα στοιχεία, η παραγωγικότητα πέρυσι στις ΗΠΑ αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 5,4%, επίδοση η οποία είναι η καλύτερη τα τελευταία 50 περίπου χρόνια.

Σε ό,τι αφορά τα αποθέματα χονδρικής Ιουνίου, αυτά παρέμειναν αμετάβλητα επαληθεύοντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Τον προηγούμενο μήνα τα αποθέματα είχαν υποχωρήσει κατά 0,3%.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, οι πωλήσεις χονδρικής στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Ιούνιο κατά 1,5% στα 237,52 δισ. δολάρια, αύξηση η οποία είναι η μεγαλύτερη από την άνοιξη του 2002.

Θετικά ήταν και τα στοιχεία σε ό,τι αφορά τις λιανικές πωλήσεις των Ιούλιο, με εταιρίες όπως η Wall Mart και η Best Buy να ανακοινώνουν αύξηση των πωλήσεών τους για τον περασμένο μήνα, αναθεωρώντας ανοδικά και τις προβλέψεις τους για το μέλλον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v