”Μαζεύεται” από το ράλι η Wall (update)

Νευρικό είναι το κλίμα στην αμερικανική αγορά με τον Dow Jones να περιορίζει σημαντικά τα κέρδη του, ενώ ο Nasdaq κινείται σε αρνητικό έδαφος, αντιμετωπίζοντας ”πιέσεις” από τις μετοχές των Cisco Systems και Solectron. Θετικό κλείσιμο για Λονδίνο-Παρίσι, νευρικά έκλεισε ο DAX. Άνοδος για το πετρέλαιο, υποχωρεί το ευρώ.

Καλός ο Dow, ”συμπαθητικός” ο Nasdaq, όπως και οι CAC-40 και FTSE-100, κάκιστος ο DAX.

Με άλλα λόγια, διαφοροποίηση. Ή, αν προτιμάτε, ”προσδοκίες” εναντίον ”πραγματικότητας”.

Με αυτό έχουμε να κάνουμε. Όποιος μπορεί με το χέρι στη καρδιά να πει μετά βεβαιότητας ότι ξέρει που πάνε οι αγορές, παρακαλώ να μας τον υποδείξετε. Διότι, η κατάσταση είναι συγκεχυμένη στη καλύτερη των περιπτώσεων.

Η εξήγηση της σημερινής ”δυστοκίας” του DAX περιλαμβάνεται στις βασικές ειδήσεις του μέσου. Πτώση τιμών παραγωγού στη Γερμανία. Με άλλα λόγια, αποπληθωρισμός. Κίνδυνος, υφιστάμενη κατάσταση, πολύ νωρίς για να πούμε.

Απλά, αναδύεται στο προσκήνιο ο χειρότερος εφιάλτης των επενδυτών. Με τους Γερμανούς στο προσκήνιο. Ρωτήστε τους Γιαπωνέζους να σας πουν τι εστί αποπληθωρισμός. 34.000 μονάδες (ή 81%) έχασε ο δείκτης Nikkei από τα υψηλά του, μέσα σε 7 χρόνια. Και ακόμα ανάσα δεν παίρνει.

Ο δείκτης Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,34% στις 9210,69 μονάδες, ενώ ο Nasdaq καταγράφει πτώση 0,31% στις 1643,51 μονάδες. Ο S&P κινείται στις 996,06 μονάδες με άνοδο 0,14%.

Από την άλλη, όσοι δεν είχαν σήμερα κάτι να αξιολογήσουν. Γάλλοι και Βρετανοί γαρ, οι οποίοι απλά αφομοίωσαν με ήπιους ρυθμούς την αντίδραση των αμερικανικών αγορών, καταγράφοντας κέρδη 0,8% και 0,7% αντίστοιχα. Η επιφυλακτικότητα λογική, με δεδομένο ότι στις 4,5 ώρες που μένουν στις ΗΠΑ όταν αυτοί κλείνουν, πολλά αλλάζουν.

Και μιας και περί αμερικανικών αγορών ο λόγος, το κλείσιμο των short θέσεων είναι αυτό που δίνει ώθηση, συνεπικουρούμενη από τα ”συμπαθητικά” αποτελέσματα των δύο ”Στρατηγών”, General Motors και General Electric γαρ.

Κατά τα λοιπά, οι ισχυρές πιέσεις που δέχεται το ευρώ, με δεδομένη και την επικύρωση της Προεδρίας Τρισέ από τον Οκτώβριο στην ΕΚΤ (1,1730 υψηλό, 1,16 τώρα) βοηθάει τις ευρωαγορές, ή καλύτερα θα τις βοηθήσει από Δευτέρα αν δεν αλλάξει κάτι στις ΗΠΑ.

Θα επαναλάβουμε όμως πως έτσι όπως πάνε τα πράγματα, αν όντως το 40-45% των επιχειρήσεων δεν πιάνει ή δεν θα πιάσει τους στόχους κερδοφορίας για το έτος στις ΗΠΑ, το όποιο ράλι θα δυσκολευτεί να συνεχιστεί. Το αν θα πάμε σε διόρθωση, δεν είναι αυτονόητο, όπως φαίνεται και σήμερα.

”Ο διακριτικός”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v