WSJ: Πτώση των ξένων επενδύσεων σε ΗΠΑ το 2002

Κατά σχεδόν 80% υποχώρησαν οι ξένες επενδύσεις στις ΗΠΑ στη διάρκεια του 2002, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal, κάτι που εξηγεί σε μεγάλο βαθμό στην αποδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου.

WSJ: Πτώση των ξένων επενδύσεων σε ΗΠΑ το 2002
Κατά σχεδόν 80% υποχώρησαν οι ξένες επενδύσεις στις ΗΠΑ κατά το 2002, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal, κάτι που εξηγεί σε μεγάλο βαθμό στην αποδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου.

Οι εταιρικές επενδύσεις στις ΗΠΑ από άλλες χώρες, όπως οι συγχωνεύσεις, εξαγορές, ή η δημιουργία νέων εγκαταστάσεων, υποχώρησαν στα 30,1 δισ. δολάρια (25,75 δισ. ευρώ), σχεδόν το ένα δέκατο των επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν το 2000, αναφέρει σε έκθεσή του ο ΟΟΣΑ.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, σε συνολικό επίπεδο, στις 30 οικονομίες των χωρών που είναι μέλη του ΟΟΣΑ, οι εισροές ξένων επενδύσεων μειώθηκαν κατά 20%, στα 490 δισ. δολάρια.

Το σύνολο της υποχώρησης ωστόσο, προήλθε από την πτώση των επενδύσεων στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, όπου οι εισροές ξένων κεφαλαίων μειώθηκαν κατά 60%, στα 25 δισ. δολάρια.

Η μείωση των επενδύσεων στις ΗΠΑ, καθώς και η επιδείνωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, εξηγεί την κατά 9,7% υποχώρηση του δολαρίου έναντι των νομισμάτων των κύριων εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ από τον Ιανουάριο του 2002, κάτι που σημαίνει ότι τα περιουσιακά στοιχεία που αποτιμώνται σε δολάρια έχουν μικρότερη ζήτηση από τους ξένους.

Οι ΗΠΑ υποχώρησαν στην τέταρτη θέση ως προορισμός των ξένων κεφαλαίων, μετά το Λουξεμβούργο, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Η Κίνα, που δεν είναι μέλος του ΟΟΣΑ, προσέλκυσε πέρσι τον κύριο όγκο των ξένων επενδύσεων, ύψους 53 δισ. δολαρίων.

Παράλληλα, ενώ οι ξένες εταιρίες απομακρύνονται από τις ΗΠΑ, οι ίδιες οι αμερικανικές εταιρίες συνέχισαν και πέρσι να επενδύουν στο εξωτερικό.

Τα προκαταρτικά στοιχεία για τους πρώτους μήνες του 2003, δείχνουν ότι το ρεύμα συνεχίζεται, κάτι που ”δημιουργεί κινδύνους για το νόμισμα”, σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Deutsche Bank, Τόμας Μάγιερ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v