”It’s the profit that counts”, λένε σε Wall-Ευρώπη

Οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων για το β’ τρίμηνο στις ΗΠΑ έχει ξεκινήσει και, όπως εκτιμά η Goldman Sachs, το 40-45% των εταιριών των ΗΠΑ δεν θα πιάσει τους στόχους για τα κέρδη. Το γεγονός αυτό -και παρά τα θετικά macro - ωθεί τους επενδυτές να προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις κερδών. Ισχυρές πιέσεις στις ευρωαγορές, άνοδος για το ευρώ.

Να ’μαστέ και πάλι!

Σύμπτωση – πιστέψτε με – που επανεμφανιζόμαστε στην πιο έντονη πτώση του τελευταίου δεκαπενθημέρου.

Χρειάζεται όμως να τα ξαναπούμε, διότι είχαμε ”συνηθίσει” στην ”εύκολη” άνοδο, και κάποια στιγμή θα πρέπει να ξανακάνουμε ταμείο. Ήρθε λοιπόν αυτή η στιγμή....

Τι άλλαξε το τελευταίο δεκαήμερο που δεν είχαμε επαφή; Όχι πολλά. Η παγκόσμια οικονομία παραμένει αναιμική, η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια, και η FED αναμένεται να πράξει το ίδιο τη Τρίτη.

Α! Μπήκαμε και στη περίοδο της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων β’ τριμήνου-α΄ εξαμήνου στις ΗΠΑ.

Όσοι ψάχνετε το γιατί πέφτουν σήμερα οι αγορές, μην κοιτάζετε παραπέρα. Τα αποτελέσματα ”φταίνε”. Ή, όπως λένε στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, ”it’s the profit that counts”.

Προς αποφυγή παρεξήγησης, να διευκρινίσουμε τα εξής: Κατά το τελευταίο δεκαήμερο έχουμε δει μια καθολική ανοδική κίνηση ΟΛΩΝ ανεξαιρέτως των επενδυτικών προϊόντων. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει πια αρνητική συσχέτιση μεταξύ των ομολόγων, των μετοχών και των τιμών των ακινήτων. Και το γιατί το έχουμε πει.

Άλλοι ποντάρουν σε βελτίωση της εταιρικής κερδοφορίας, άλλοι θεωρούν πως πάμε σε ταχύ ξεφούσκωμα αφού η οικονομία έχει εισέλθει σε ύφεση, άλλοι θεωρούν ΚΑΙ τα ομόλογα ΚΑΙ τις μετοχές υπερτιμημένες, συνεπώς απλά θωρακίζονται στα... κτήρια.

Με 3 μέρες εταιρικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ στην ”πλάτη” μας, βλέπουμε τα εξής (με τη βοήθεια της Goldman Sachs που μας έστειλε την ανάλυση). Το 40-45% των επιχειρήσεων δεν πιάνει ή δεν θα πιάσει τους στόχους κερδοφορίας για το έτος.

Γιατί; Γιατί αφενός οι στόχοι αυξήθηκαν πολύ μετά το α΄ τρίμηνο (φταίνε λοιπόν και οι... αναλυτές), το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον παραμένει υποτονικό, οι καταναλωτές προτιμούν να μειώσουν το προσωπικό τους δανεισμό και όχι να καταναλώσουν κι όλα αυτά γιατί – φυσικά – ανεβαίνει η ανεργία.

Απλή λογική. Μην βλέπετε στην Ελλάδα που τα πράγματα είναι λίγο πιο ”προβλέψιμα”. Στο εξωτερικό οι συμβάσεις εργασίες είναι ελαστικότατες, και αρκεί ένα χαρτί για να απολυθεί κανείς. Κι όταν το φάσμα της ανεργίας πλανάται, δεν μπαίνει εύκολα το χέρι στην τσέπη...

Να συμπληρώσουμε πως μόλις το 9% εμφανίζει καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα και το 20% περίπου πιάνει τις εκτιμήσεις.

Θα πάμε σε ταχύ ξεφούσκωμα των αποτιμήσεων και νέα υποχώρηση της τάξης του 30-40% από τα τρέχοντα επίπεδα, όπως παλαιότερα;

Όχι απαραιτήτως. Αν και η θεωρία αυτή ξαναποκτά οπαδούς, υπάρχει κάτι που δίνει τροφή στην αισιοδοξία, κι αυτό δεν είναι άλλο από τη διάθεση μείωσης – έως και κατακερματισμού – των βασικών επιτοκίων δανεισμού από τις Κεντρικές Τράπεζες.

Σήμερα, η Washington Post στο πρωτοσέλιδο της προέτρεπε τον κ. Greenspan να μειώσει κατά 50 μ.β. τα επιτόκια προκειμένου ”έστω και την ύστατη ώρα να τροφοδοτηθεί η οικονομία και να αποφύγουμε τον αποπληθωρισμό”.

Παράλληλα, με τις ετησιοποιημένες αποδόσεις (yields) των κρατικών ομολόγων να είναι πλέον αρνητικές, η σχέση απόδοσης-ρίσκου τείνει σαφώς υπέρ του ρίσκου του να ενισχύσει κανείς θέσεις σε μετοχές, έστω κι αν έχουμε να κάνουμε με ένα καθαρά ”κερδοσκοπικό” ποντάρισμα.

Επιπροσθέτως, υπάρχουν και κάποιες πτυχές, όπως αυτή της Oracle-PeopleSoft, που δίνουν τάση. Τα ’χουμε πει άλλωστε...

Μην νομίζετε πάντως πως τα πράγματα διαφέρουν και πολύ σε σχέση με την Ελλάδα. Ίσως, οι αγορές να συντηρήσουν τις υφιστάμενες προσδοκίες τους, έστω και ελλείψει δεδομένων. Υπό αυτή την έννοια, ίσως να βλέπουμε μια πιο άγαρμπη – όπως έλεγε στο μεσημβρινό του σχόλιο ο συνάδελφος Μ. Γελαντάλις – αποκόμιση κερδών. Που δεν είναι λίγα άλλωστε.

Ο Dow Jones διαμορφώνεται στις 9212,80 μονάδες με απώλειες 0,87%, ενώ και ο Nasdaq υποχωρεί περί το 0,71% στις 1665,26 μονάδες. Ο S&P κινειται στις 1000,79 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,97%.

Πάντως, αυτό το –2% του DAX ”φοβίζει”, για έναν πολύ απλό λόγο. Συντελείται σε μια μέρα όπου το ευρώ ήταν πτωτικό, ασχέτως του εάν ανέκαμψε προς το τέλος έναντι του δολαρίου. Και κυρίως δείχνει πως αν γενικευτούν οι ρευστοποιήσεις, είναι ΠΛΗΡΩΣ εφικτό να πάμε σε φάση αυτοτροφοδοτούμενης πτώσης. Το ΄χουμε ξαναδεί άλλωστε. Αγελαία η συμπεριφορά στην άνοδο, το ίδιο και στην πτώση.

Εκεί που θα κάνουμε ταμείο, είναι στα επίπεδα-ορόσημα. 9.000 μονάδες για τον Dow, 1.000 για τον Nasdaq, 3.000 σε CAC, DAX, 4.000 στον FTSE. Και απέχουμε ακόμα. Μέχρι τότε, θα λέμε ”διόρθωση”. Το πώς θα συμπεριφερθούν – αν φτάσουν – μέχρι εκεί, και κυρίως το πώς θα αντιδράσουν οι θεσμικοί, θα είναι ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ.

Μέχρι τότε, απλά, παρακολουθούμε. Μην ανησυχείτε, θα τα πούμε και νωρίτερα.

”Ο διακριτικός”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v