Fed: Προς νέα μείωση επιτοκίων στις 24- 25 Ιουνίου

Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η νέα μείωση των επιτοκίων από τη Fed την επόμενη εβδομάδα, και μάλιστα κατά μισή μονάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ”Washington Post”, καθώς τα μέλη της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ ανησυχούν ότι δεν υπάρχουν σημάδια ισχυρής ανάπτυξης της οικονομίας.

Fed: Προς νέα μείωση επιτοκίων στις 24- 25 Ιουνίου
Σχεδόν βέβαιη θεωρείται από την πλειονότητα των αναλυτών μια νέα μείωση των επιτοκίων από τη Fed, την επόμενη εβδομάδα, όταν, στις 24 και 25 Ιουνίου θα συνεδριάσει η Νομισματική Επιτροπή της κεντρικής αμερικανικής τράπεζας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ”Washington Post”, τα μέλη της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, που φαίνεται να ανησυχούν για το ότι δεν υπάρχουν σημάδια ισχυρής ανάπτυξης της οικονομίας, δεν έχουν ακόμη καταλήξει αναφορικά με το ύψος της μείωσης.

Και στο σημείο αυτό, όμως, οι αναλυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι, καθώς δεν κρύβουν την εκτίμησή τους για μείωση των επιτοκίων κατά 0,5%. Το ενδεχόμενο αυτό προκαλεί ανησυχίες σε Αμερικανούς θεσμικούς επενδυτές, αφού, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Dow Jones Newswire, ανάλογη μείωση θα πιέσει τις αποδόσεις των funds, εξαναγκάζοντας ακόμη και σε περικοπή των αμοιβών τους.

Υπενθυμίζεται ότι στις 21 Μαΐου ο πρόεδρος της Fed, Άλαν Γκρίνσπαν, άφησε να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει σε νέα μείωση.

”Πιστεύουμε ότι στο υπάρχον περιβάλλον, το κόστος του να περιορίσουμε την ασφάλειά μας απέναντι στο ενδεχόμενο αποπληθωρισμού είναι τόσο μικρό, ώστε θα μπορέσουμε να επιτεθούμε δυναμικά για να ενισχύσουμε ορισμένες από τις θεμελιώδεις δυνάμεις της οικονομίας, και ουσιαστικά την αποδυναμωμένη ζήτηση”, είχε δηλώσει τότε ο κ. Γκρίνσπαν ενώπιον του Κογκρέσου.

Αν οι εκτιμήσεις για νέα μείωση επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ επιβεβαιωθεί, θα είναι η 13η από τον Ιανουάριο του 2001, όταν ξεκίνησε η ύφεση και τα επιτόκια ήταν στο 6,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v