Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Alcoa συντηρεί το αρνητικό κλίμα στη Wall

Πιέσεις, μετριασμένης κλίμακας πάντως, δέχεται η αμερικανική αγορά, με τους επενδυτές να αποτυπώνουν στο ταμπλώ τα απογοητευτικά κέρδη της Alcoa και τα νέα στοιχεία από την αγορά κατοικίας. Πτωτικό κλείσιμο στις ευρωαγορές.

Πιέσεις, μετριασμένης κλίμακας πάντως, δέχεται η αμερικανική αγορά, με τους επενδυτές να αποτυπώνουν στο ταμπλώ τα απογοητευτικά κέρδη α' τριμήνου της Alcoa και τα νέα αρνητικά στοιχεία από την αγορά κατοικίας.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, η αμερικανική αγορά κινήθηκε σταθεροποιητικά, καθώς η αισιοδοξία μετά την είδηση για τη διάσωση της Washington Mutual αντισταθμίστηκε από την ανησυχία εν όψει της επικείμενης έναρξης της περιόδου ανακοινώσεων αποτελεσμάτων α’ τριμήνου. Ο τίτλος υποχωρεί σήμερα κατά 12%.

Η Alcoa δεν αντέστρεψε τη νευρικότητα της αγοράς, καθώς ανακοίνωσε πτώση στα καθαρά κέρδη κατά 52%, λόγω υψηλότερου ενεργειακού κόστους, ισχνής ζήτησης και αδύναμου δολαρίου. Η μετοχή υποχωρεί κατά 1,5%.

Στην επενδυτική ατζέντα επίσης οι προβλέψεις της Washington Mutual, αλλά και η νέα υποχώρηση στην αγορά κατοικίας. 

Ειδικότερα, οι επικείμενες πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 1,9% το Φεβρουάριο, σε νέα ιστορικά χαμηλά για το δείκτη. 

Εν τω μεταξύ, η Washington Mutual σε ανακοίνωσή της προβλέπει ότι στο α' τρίμηνο θα εμφανίσει ζημιές 1,1 δισ. δολαρίων ενώ τόνισε ότι έκλεισε deals για την τόνωση της ρευστότητάς της κατά 7 δισ. δολάρια. Η μετοχή της υποχωρεί κατά 9%.   

Έντονα πτωτικά κινείται και ο τίτλος της Advanced Micro Devices μετά την ανακοίνωση μείωσης του εργατικού της δυναμικού κατά 10% μετά την υψηλότερη του αναμενόμενου υποχώρηση των εσόδων στο α’ τρίμηνο.

Επενδυτικό ενδιαφέρον προσελκύουν οι μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου, μετά την αναβάθμιση σε «buy” μετοχών όπως η American Express, η Janus Capital και το NYSE Euronext από την Goldman Sachs.

«Έχουμε φτάσει σε οριακό σημείο για μετοχές του κλάδου με ελάχιστη ή μηδενική έκθεση στις αγορές πίστης. Εκτιμούμε ότι το πρόβλημα θα μετακυλισθεί από χρηματιστηριακές και επενδυτικές εταιρίες σε περιφερειακές τράπεζες και εταιρίες εξειδικευμένης χρηματοδότησης» σημειώνει ο οίκος.

Ο Dow Jones κινείται στις 12.561 μονάδες με απώλειες 0,40%, ενώ ο Nasdaq καταγράφει πτώση 0,75%, στις 2.347 μονάδες. Απώλειες 0,63% για τον S&P 500, στις 1.363 μονάδες. 

Στην Ευρώπη, ο DAX 30 υποχώρησε σε ποσοστό της τάξης του 0,72% στις 6.771,98 μονάδες, με τον FTSE 100 να αποδυναμώνεται κατά 0,41%. Απώλειες 0,65% για τον CAC 40 στο Παρίσι, που έκλεισε στις 4.912,69 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v