Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Εκτροχιάστηκε" λίγο πριν το τέλος η Wall

Μικτή εικόνα στο κλείσιμο της Wall παρά το ράλι των χρηματοπιστωτικών τίτλων, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις τεχνολογικών και ενεργειακών τίτλων. Άνοδος στις ευρωαγορές.

Μικτά πρόσημα επικράτησαν στο κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς παρά το ράλι των χρηματοπιστωτικών μετοχών, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις τεχνολογικών και ενεργειακών τίτλων με στόχο την κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών εν όψει της έναρξης των ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων.

Ειδικότερα, η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε ανοδικά, με τους τίτλους των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Αιτία ήταν κυρίως το δημοσίευμα για επένδυση ύψους 5 δισ. δολαρίων στην Washington Mutual από το TPG και άλλους επενδυτές, γεγονός που αναζωπύρωσε τις ελπίδες των επενδυτών ότι ο χρηματοπιστωτικός κλάδος εισέρχεται σε τροχιά ανάκαμψης.

Στη διαμόρφωση του θετικού κλίματος συνέβαλε και η ανακοίνωση της Novartis, ότι θα προχωρήσει στην εξαγορά από την Nestle του 25% της Alcon, έναντι τιμήματος 11 δισ. δολαρίων, με option να αποκτήσει και το υπόλοιπο 52% της τελευταίας που κατέχει η Nestle.

Ωστόσο, παρά την κινητικότητα που σημειώθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, η αγορά δεν κατόρθωσε να διατηρήσει μέχρι τέλος τον «βηματισμό» της, καθώς μεγάλος μέρος των επενδυτών προτίμησε να προχωρήσει σε ρευστοποιήσεις τεχνολογικών και ενεργειακών τίτλων προκειμένου να κατοχυρώσει βραχυπρόθεσμα κέρδη, εν όψει και της έναρξης της περιόδου ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων.

Έτσι, οι βασικοί δείκτες ολοκλήρωσαν τελικά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας μακριά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά τους. Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 12.612,43 μονάδες, με οριακά κέρδη 0,02%, ο S&P 500 ολοκλήρωσε στις 1.372,54 μονάδες, με άνοδο 0,16%, ενώ αντίθετα ο Nasdaq απώλεσε τα όποια ενδοσυνεδρικά κέρδη κατέγραψε, κλείνοντας μάλιστα με απώλειες 0,26%, στις 2.364,83 μονάδες.

Από πλευράς συναλλαγών, στο NYSE άλλαξαν χέρια περίπου το 1 δισ. τεμάχια, με την αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών να διαμορφώνεται στο 9 προς 7. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι τίτλοι των Washington Mutual, Citigroup, Ford, Qwest Communications και Schering-Plough.

Στο Nasdaq ο όγκος συναλλαγών ανήλθε περίπου στο 1,46 δισ. τεμάχια, με τους πτωτικούς τίτλους να υπερτερούν οριακά των ανοδικών. Στο στόχαστρο των πωλητών βρέθηκαν οι τίτλοι των PowerShares QQQ, Cisco, Microsoft, Intel και Yahoo!

Από τις επιμέρους μετοχές, σημαντικά κέρδη όπως προαναφέρθηκε σημείωσαν οι τίτλοι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και ειδικότερα αυτοί των Citigroup, AIG, American Express, Bank of America, JP Morgan, καθώς και ο τίτλος της UBS, μετά την αναβάθμισή του σε “buy” από “neutral” από την Merrill Lynch.

Σημαντικές απώλειες εμφάνισε αντίθετα η μετοχή της Yahoo!, ενώ πτωτικά έκλεισε και ο τίτλος της Mircosoft παρά τα ενδοσυνεδριακά κέρδη που είχε καταγράψει. Υποχώρηση σημείωσε επίσης ο τίτλος της Novartis.

Το δικαίωμα του ΟΤΕ ενισχύθηκε κατά 2,08%, στα 14,71 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραψε άνοδο 1,50%, στα 11,54 δολάρια. Κέρδη 1,38% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 47,68 δολάρια, ενώ απώλειες 6,25% στα 0,15 σεντς εμφάνισε το δικαίωμα της TOUSA.

Εν τω μεταξύ, διόλου ευκαταφρόνητα κέρδη κατέγραψε το πετρέλαιο, με τα συμβόλαια Μαΐου του light crude oil να κλείνουν στα 109,01 δολάρια το βαρέλι (+2,6%), έχοντας προηγουμένως καταγράψει ενδοσυνεδριακό υψηλό στα 109,48 δολάρια. Ανοδική πορεία σημείωσαν και τα συμβόλαια Ιουνίου του χρυσού, τα οποία αργά το βράδυ διαπραγματεύονταν στα 925,4 δολάρια η ουγκιά.

Με κέρδη ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι κυριότερες χρηματαγορές της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 1,14% και έκλεισε στις 6.014,80 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 ολοκλήρωσε στις 6.821,03 μονάδες, με κέρδη 0,85%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώθηκε στις 4.944,60 μονάδες, ήτοι 0,89% υψηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v