Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι θέσεις εργασίας "φρέναραν" τη Wall Street

Μικτή εικόνα επικράτησε στο κλείσιμο της Wall Street, καθώς τα αρνητικά στοιχεία για τρίτο συνεχόμενο μήνα από την αγορά εργασίας ανέκοψαν την προσπάθεια των δεικτών να κινηθούν υψηλότερα. Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές.

Μικτή εικόνα επικράτησε στο κλείσιμο της τελευταίας συνεδρίασης στη Wall Street, καθώς τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία για τρίτο συνεχόμενο μήνα από την αγορά εργασίας ανέκοψαν την προσπάθεια των βασικών δεικτών να κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα.

Ειδικότερα, μετά από ένα σύντομο πτωτικό ξεκίνημα, η αμερικανική αγορά γύρισε σε θετικό έδαφος, καθώς οι επενδυτές φάνηκαν να αγνοούν πρόσκαιρα την ισχυρή μείωση των νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ τον Μάρτιο.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 80.000 έναντι εκτιμήσεων για υποχώρησή τους κατά 60.000, εμφανίζοντας μάλιστα την ισχυρότερη πτώση της τελευταίας πενταετίας.

Ανοδικά κινήθηκε και ο δείκτης ανεργίας, ο οποίος για το ίδιο διάστημα διαμορφώθηκε στο 5,1% έναντι 4,8% που ήταν τον Φεβρουάριο.

Ωστόσο, η αγορά δεν κατόρθωσε να διατηρήσει τον βηματισμό της ως το τέλος, με αποτέλεσμα στα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης οι βασικοί δείκτες να απολέσουν το μεγαλύτερο μέρος των ενδοσυνεδριακών κερδών τους και να κλείσουν τελικά με μικρές διακυμάνσεις.

Ειδικότερα, ο Dow Jones, που για μεγάλο μέρος της συνεδρίασης κινήθηκε σε θετικό έδαφος, έκλεισε τελικά στις 12.609,42 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,13%, ολοκληρώνοντας ωστόσο την εβδομάδα με κέρδη της τάξης του 3,2%.

Αντίθετα, σε θετικό έδαφος -αν και μακριά από το ενδοσυνεδριακό υψηλό- κατάφερε να κλείσει τόσο ο Nasdaq, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 2.370,98 μονάδες, εμφανίζοντας ημερήσια κέρδη 0,32% και άνοδο 4,9% στην εβδομάδα, όσο και ο S&P 500, ο οποίος ολοκλήρωσε στις 1.370,40 μονάδες, με οριακά κέρδη 0,08% για την ημέρα αλλά με +4,2% σε εβδομαδιαία βάση.

Από πλευράς συναλλαγών, στο NYSE άλλαξαν συνολικά χέρια 780 εκατ. τεμάχια, με την αναλογία ανοδικών-πτωτικών μετοχών να διαμορφώνεται στο 3 προς 2. Στο επίκεντρο των πωλητών βρέθηκαν οι τίτλοι των Citigroup, Washington Mutual, National City, Bank Of America, Qwest Communications και Wachovia.

Στο Nasdaq ο όγκος συναλλαγών έφτασε το 1,32 δισ. τεμάχια, με τις ανοδικές μετοχές να υπερτερούν των πτωτικών σε αναλογία 5 προς 4. Τις υψηλότερες συναλλαγές εμφάνισαν οι τίτλοι των PowerShares QQQ, Oracle, Cisco, Microsoft και Intel.

Από τις επιμέρους μετοχές, με σημαντικές απώλειες ολοκλήρωσε ο τίτλος της εταιρίας ανταλλακτικών Delphi Corp., καθώς και αυτός της General Motors, μετά την είδηση ότι η προσπάθεια διάσωσης της Delphi, που σημειωτέον είναι από τους βασικούς προμηθευτές της GM, ματαιώνεται.

Πιέσεις δέχθηκαν επίσης οι μετοχές του χρηματοπιστωτικού κλάδου, καθώς και αυτές των τηλεπικοινωνιακών επιχειρήσεων.

Αντίθετα, ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές των United Technologies, eBay, Cisco, Apple και Google.

Το δικαίωμα του ΟΤΕ υποχώρησε κατά 0,41%, στα 14,41 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραψε άνοδο 0,88%, στα 11,40 δολάρια. Απώλειες 3,74% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 47,10 δολάρια, ενώ κέρδη 14,29% στα 0,16 σεντς εμφάνισε το δικαίωμα της TOUSA.

Εν τω μεταξύ, ανοδικά κινήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας η τιμή του πετρελαίου, με τα συμβόλαια Μαΐου του light crude oil να ενισχύονται αργά το απόγευμα και να κλείνουν τελικά στα 106,03 δολάρια το βαρέλι. Κέρδη αλλά μικρότερης έκτασης (0,4%) εμφάνισε και το συμβόλαιο Ιουνίου του χρυσού, που έκλεισε στα 913,2 δολάρια η ουγκιά.

Με κέρδη ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι κυριότερες χρηματαγορές της Ευρώπης. Ειδικότερα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 5.947,10 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο 0,95%, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 ενισχύθηκε κατά 0,32% και ολοκλήρωσε στις 6.763,39 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε 0,27% υψηλότερα και διαμορφώθηκε στις 4.900,88 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v