Βγήκαν οι...ταύροι στη Wall Street!

Κατακόρυφη άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες στην αμερικανική αγορά, παίρνοντας ”θάρρος” από τα-ελάχιστα ομολογουμένως-θετικά αποτελέσματα των εταιριών τεχνολογίας και πληροφορικής, και τις μικτές ανακοινώσεις για τις πωλήσεις των εταιριών λιανικής.

Το έναυσμα για την άνοδο δόθηκε από τις εταιρίες πληροφορικής και τεχνολογίας, τα θετικά στοιχεία για τα επιδόματα ανεργίας, που οδήγησαν σε υψηλά κέρδη τους δείκτες στην αμερικανική αγορά.

Αναλυτές της JP Morgan ωστόσο, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης έδιναν αρνητικές εκτιμήσεις για την σημερινή πορεία στη Wall Street, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στα εταιρικά αποτελέσματα.

Εξάλλου, οι πωλήσεις Δεκεμβρίου των εταιριών λιανικής συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των επενδυτών, καθώς περιλαμβάνουν τις πωλήσεις της περιόδου στο τέλος του έτους, που αποτελεί κατεξοχήν την καλύτερη περίοδο για τις εταιρίες.

Η Wal-Mart Stores, η μεγαλύτερη εταιρία λιανικής παγκοσμίως, ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις των καταστημάτων με διάρκεια λειτουργίας άνω του ενός έτους ήταν χαμηλότερες σε σχέση με τις εκτιμήσεις, με τις μετοχές της ωστόσο να αποκομίζουν κέρδη περί το 2%.

Η Best Buy, η κορυφαία αμερικανική εταιρία πώλησης ηλεκτρονικών ειδών λιανικής, ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις των καταστημάτων της ενισχύθηκαν μόλις περί το 0,4%, σε σχέση με τις εκτιμήσεις για πτώση κατά 0,5%.

Η Nordstrom από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις στα καταστήματά της αυξήθηκαν κατά 3,4% τον προηγούμενο μήνα, εξαιτίας της θετικής παρουσίας του τμήματος σχεδιασμού των ειδών ρουχισμού, καλλυντικών και αξεσουάρ.

Η AOL Time Warner παρουσίασε έντονο ενδιαφέρον ύστερα από την ανακοίνωση απαξίωσης μετοχών της Time Warner Cable, κάποια στιγμή στο δεύτερο τρίμηνο του 2003. Εξάλλου, δημοσίευμα της Washington Post ανέφερε ότι ο κολοσσός των media πρόκειται να απαξιώσει περί τα 10 δισ. δολάρια του ενεργητικού της America Online.

Οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου ήταν αυτές που δέχτηκαν ισχυρή ώθηση, με την Foundry Networks να σημειώνει κέρδη ύστερα από την ανακοίνωση ότι τα αποτελέσματα του τετάρτου τριμήνου θα υπερβούν τις εκτιμήσεις. Ο τίτλος της εκτινάχθηκε κατά 16%. Κέρδη κατέγραψαν και οι IBM και Hewlett-Packard.

Και οι μετοχές του κλάδου της πληροφορικής κατέγραψαν άνοδο, καθώς η γερμανική SAP ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματα του τετάρτου τριμήνου θα πετύχουν τους στόχους της. Υψηλότερα κατά 7% έκλεισαν και οι μετοχές της Oracle, αλλά και η Siebel Systems κέρδισε περί το 8%.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, ο αριθμός των αιτήσεων για παροχή επιδομάτων ανεργίας υποχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα στις 389.000 έναντι εκτιμήσεις για 392.000.

Όσον αφορά στις ελληνικές μετοχές, η Εθνική διαμορφώθηκε στα 2,82 δολάρια με κέρδη 0,71%, ενώ ακολούθησε και η 3Ε με άνοδο 1,11% στα 13,65 δολάρια. Αντίθετα ο ΟΤΕ διαμορφώθηκε στα 5,69 δολάρια με απώλειες 0,87%.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με άνοδο 2,10% στις 8776,18 μονάδες ενώ ακολούθησε και ο Nasdaq με κέρδη 2,67% στις 1438,47 μονάδες. Ο S&P σημείωσε άνοδο 1,94% στις 927,58 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v