Εταιρικές ”ανησυχίες” πίεσαν τη Wall Street

Κάτι τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Alcoa κάτι οι εξίσου αρνητικές εκτιμήσεις της Intel αλλά και της Gateway, οδήγησαν τις αμερικανικές μετοχές σε υψηλές απώλειες, εντείνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών για τα εταιρικά αποτελέσματα του τετάρτου τριμήνου.

Με υψηλές απώλειες ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι δείκτες στην αμερικανική αγορά, ύστερα από τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Alcoa αλλά και τις αρνητικές προειδοποιήσεις από τις Intel και Gateway.

Η Alcoa, η μεγαλύτερη εταιρία αλουμινίου παγκοσμίως, ανακοίνωσε ότι τα κέρδη του τετάρτου τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 16 σεντς ανά μετοχή, ποσοστό κατά πολύ χαμηλότερο από το αντίστοιχο των 25 σεντς που περίμεναν οι αναλυτές.

Δεν έλειψαν ωστόσο και οι αισιόδοξες φωνές, που θεωρούν ότι ναι μεν τα αποτελέσματα της Alcoa ήταν απογοητευτικά, ωστόσο οι απώλειες στη Wall Street μπορεί να δικαιολογηθούν, δεδομένης της θετικής πορείας της αγοράς από την έναρξη του έτους.

Υψηλές απώλειες κατέγραψε και η μετοχή της εταιρίας ηλεκτρονικών υπολογιστών Gateway, η οποία έχει χάσει το 10% της αξίας της, ύστερα από την αρνητική προειδοποίηση για ακόμη υψηλότερες ζημίες στο τέταρτο τρίμηνο.

Αναλόγου κλίματος ήταν και η ανακοίνωση της κορυφαίας εταιρίας επεξεργαστών Intel, καθώς δια στόματος του αντιπροέδρου της, εμφανίστηκε απαισιόδοξη οποιαδήποτε ανάκαμψη της τάσης στο προσεχές μέλλον.

Σε ανακοίνωσή της η Federal Reserve ανέφερε ότι το χρέος των καταναλωτών υποχώρησε για πρώτη φορά το Νοέμβριο ύστερα από τέσσερα χρόνια κατά 2,2 δισ. δολάρια, έναντι της προηγούμενης αύξησης κατά 1,6 δισ. δολάρια. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση κατά 3,9 δισ.

Πτωτικά κινήθηκαν και οι μετοχές της JP Morgan, καθώς η Morgan Stanley αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για τα αποτελέσματα του τετάρτου τριμήνου αλλά και του 2003, ενώ και η UBS Warburg υποβάθμισε την μετοχή της JP Morgan σε hold από buy.

Η UBS Warburg εξάλλου υποβάθμισε τόσο την Verizon όσο και την BellSouth σε reduce από hold.

Η Εθνική διαμορφώθηκε στα 2,80 δολάρια με υψηλές απώλειες της τάξης του 5%, η 3Ε κινήθηκε στα 13,50 δολάρια με πτώση 3,57%, ενώ ο ΟΤΕ υποχώρησε κατά 1,88% στα 5,74 δολάρια.

Ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 1,66% στις 8595,31 μονάδες, ενώ ακολούθησαν Nasdaq και S&P με πτώση 2,13% και 1,41% αντίστοιχα διαμορφούμενοι στις 1401,09 και 909,94 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v