Πάνω η ανεργία, κάτω η Wall!

Ο... ”άσχημος” συνδυασμός της αύξησης της ανεργίας με την υποχώρηση των προσωπικών δαπανών, οδηγεί σε υψηλές απώλειες την αμερικανική αγορά, αλλά και ενισχύει την φιλολογία για μείωση των επιτοκίων από τη Fed στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.

Τα αρνητικά στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας που κάνουν λόγο για αύξηση της ανεργίας και υποχώρηση των προσωπικών δαπανών, οδηγούν ήδη σε απώλειες την αγορά της Wall Street, και ενισχύουν τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από τη Fed.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ, ο δείκτης της ανεργίας σημείωσε άνοδο στο 5,7% τον Οκτώβριο από το 5,6% του προηγουμένου μήνα. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση στο 5,8%.

Παράλληλα, σύμφωνα με ξεχωριστή ανακοίνωση, οι προσωπικές δαπάνες υποχώρησαν κατά 0,4% το Σεπτέμβριο έναντι εκτιμήσεων για 0,2%. Χαμηλότερη των προσδοκιών ήταν και η αύξηση (κατά 0,4%) των προσωπικών εισοδημάτων για την ίδια περίοδο.

Αναλυτής της Standard & Poor’s σχολιάζει πως η αγορά θέλει να δει κάποια βελτίωση στα μακροοικονομικά στοιχεία, έτσι ώστε να μην αισθάνεται αναγκαία και την μείωση των επιτοκίων από τη Fed.

Παράλληλα, το στέλεχος της εταιρίας αξιολόγησης εκτιμά πως εάν η Fed μειώσει τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα, θα προκύψουν τα ερωτήματα σχετικά με το πόσο χαμηλά μπορούν αυτά να φθάσουν, καθώς και το εάν η κεντρική τράπεζα βρίσκεται σε θέση να αντιστρέψει το κλίμα.

Πτωτικά κινούνται και οι μετοχές του κολοσσού πληροφορικής Microsoft, εν αναμονή της απόφασης σχετικά με το εάν η διευθέτηση της υπόθεσης περί ανταγωνισμού με τις κυβερνητικές αρχές, θα γίνει δεκτή από ομοσπονδιακό δικαστήριο.

Υψηλές απώλειες καταγράφει και η μετοχή της Cigna, εταιρία ασφαλειών υγείας, ύστερα από την ανακοίνωση χαμηλότερων από ό,τι αναμενόταν αποτελεσμάτων στο τρίτο τρίμηνο. Μάλιστα, η ίδια η Cigna παραδέχτηκε πως η SEC διενεργεί άτυπη έρευνα στην εταιρία.

Ο Dow Jones διαμορφώνεται στις 8321, 12 μονάδες με απώλειες 0,92% ενώ και ο S&P υποχωρεί κατά 0,84% στις 878,29 μονάδες. Ο Nasdaq καταγράφει πτώση 1,18% στις 1314,10 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v