Νέες ανησυχίες για τα macro στις ΗΠΑ (update)

Καλύτερα των εκτιμήσεων ήταν τα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, με το δείκτη να σημειώνει άνοδο στο 5,7% έναντι εκτιμήσεων για άνοδο στο 5,8%. Ωστόσο, χαμηλότερα από ό,τι αναμενόταν κινήθηκαν οι προσωπικές δαπάνες, τα προσωπικά εισοδήματα καθώς και ο δείκτης μεταποίησης για το Σεπτέμβριο.

Νέες ανησυχίες για τα macro στις ΗΠΑ (update)
Στο 5,7% αυξήθηκε η ανεργία στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, έναντι των εκτιμήσεων για 5,8%. Χαμηλότερα των προσδοκιών ήταν τα στοιχεία για τα προσωπικά εισοδήματα και τις προσωπικές δαπάνες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, ο δείκτης της ανεργίας διαμορφώθηκε στο 5,7% τον Οκτώβριο, στοιχείο που υποδηλώνει ότι η οικονομία έχασε θέσεις εργασίας για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Παράλληλα, οι μισθοί μειώθηκαν κατά 5.000, ύστερα από την αντίστοιχη μείωση κατά 13.000 το Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των οικονομολόγων, οι απώλειες θέσεων προέρχονται κατά κύριο λόγο από εταιρίες του κατασκευαστικού κλάδου.

Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα πως από το Μάρτιο του 2001, όταν δηλαδή η οικονομίες περιήλθε σε ύφεση, έχουν σημειωθεί πάνω από 1,5 εκατ. απολύσεις. Η νέα αυτή αύξηση της ανεργίας, έρχεται καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες ακολουθούν πτωτική πορεία.

Στο 48,5 διαμορφώθηκε ο δείκτης μεταποίησης για το μήνα Σεπτέμβριο, παραμένοντας για δεύτερο μήνα κάτω από το 50 που υποδηλώνει ανάπτυξη. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για υποχώρηση στο 49. Αντίθετα, υψηλότερα κινήθηκαν οι κατασκευαστικές δαπάνες κατά 0,6%, έναντι εκτιμήσεων για 0,1%.

Εξάλλου, αρνητικά ήταν και τα στοιχεία για τις προσωπικές δαπάνες, καθώς υποχώρησαν για πρώτη φορά στη διάρκεια των τελευταίων δέκα μηνών, κατά 0,4% ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για μείωση κατά 0,2%. Παράλληλα, τα προσωπικά εισοδήματα αυξήθηκαν κατά 0,4% το Σεπτέμβριο, έναντι εκτιμήσεων για άυξηση κατά 0,5%.

Οι εταιρίες έχουν πλέον εναποθέσει τις ελπίδες τους στην περίοδο των εορτών για την αύξηση των καταναλωτικών δαπανών, ενώ εταιρίες όπως η Wal-Mart Stores ανακοίνωσαν ότι περιμένουν υποχώρηση των πωλήσεών τους τον Οκτώβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v