Επικράτησε το αρνητικό κλίμα στη Wall Street

Στο ”κόκκινο” ξεκίνησε η εβδομάδα για τη χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ, αφού η παρέμβαση Μπους στο θέμα των λιμένων δεν φάνηκε ικανή να αποσπάσει την προσοχή των επενδυτών από το ενδεχόμενο πολέμου στο Ιράκ. Αρνητικά επέδρασαν και τα αναπάντεχα αρνητικά στοιχεία για την καταναλωτική πίστη Αυγούστου.

Με απώλειες ”εγκαινιάστηκε” η εβδομάδα για τους αμερικανικούς δείκτες, αφού η παρέμβαση Μπους για το ζήτημα του αποκλεισμού των λυμένων της δυτικής ακτής δεν κατάφερε να λειτουργήσει ως αντίβαρο έναντι στην ανησυχία των επενδυτών για την επικείμενη επίθεση στο Ιράκ.

Ιδιαίτερα αρνητικά ήταν τα στοιχεία για την καταναλωτική πίστη Αυγούστου, η οποία διαμορφώθηκε στα 4,2 δισ. δολ. (χαμηλά οκτώ μηνών) έναντι εκτιμήσεων για 11,1 δισ. δολάρια.

Πιέσεις άσκησε στον τραπεζικό κλάδο η υποβάθμιση στην οποία προέβη η Goldman Sachs για τις εταιρίες American Express και Capital One Financial, ενώ οι δηλώσεις Γκρίνσπαν, στην American Bankers Association, περί εύρωστων τραπεζικών ισολογισμών, είχε μικρή όπως αποδείχτηκε επίδραση.

Πτωτικά κινήθηκαν και οι τεχνολογικοί τίτλοι, ύστερα από την υποβάθμιση σε ”market perform”, από ”market outperform”, του κλάδου των εταιριών μικροεπεξεργαστών, ενώ χαμηλό βαρομετρικό έπληξε και τις αεροπορικές μετοχές, οι οποίες σημείωσαν υποχώρηση.

Την πορεία των μετοχών του κλάδου δεν κατόρθωσε να βοηθήσουν οι θετικές εκτιμήσεις του CEO της Intel, για ανάκαμψη του κλάδου ήδη από τις αρχές του 2003.

Εξάλλου, η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στο τηλεοπτικό διάγγελμα που θα απευθύνει ο πρόεδρος Μπους στον αμερικανικό λαό (8 p.m., ώρα ΗΠΑ), επιχειρώντας να κατευνάσει τις κριτικές που δέχεται για την πολιτική του αναφορικά με το Ιράκ.

Στις 1119,83 μονάδες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο δείκτης Nasdaq καταγράφοντας απώλειες ύψους 1,76%, ενώ ο βιομηχανικός Dow υποχώρησε κατά 1,40%, διαμορφούμενος στις 7422,98 μονάδες.

Εξάλλου, ο δείκτης των 500 εταιριών με την μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση υποχώρησε κατά 1,91%, στις 785,28 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v