Τα...πάνω κάτω φέρνει η Wall

Με έντονες εναλλαγές και διακυμάνσεις συνεχίζουν τη συνεδρίαση οι αμερικανικές αγορές, δείχνοντας ευάλωτες στο νευρικό κλίμα που έχει δημιουργήσει το όλο και πιο πιθανό πλέον σενάριο επέμβασης των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Έντονη αστάθεια και νευρικότητα επικρατεί στην αγορά της Νέας Υόρκης, καθώς οι δείκτες προσπαθούν να συγκρατήσουν τα κέρδη, εν μέσω ανησυχιών για την, πιθανή πλέον, επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Εξάλλου, το κλίμα ευφορίας που είχε δημιουργηθεί περί το μέσον περίπου της συνεδρίασης από την παρέμβαση του προέδρου Μπους στο θέμα του απεγκλωβισμού των λιμανιών της Δυτικής Ακτής, φαίνεται να επισκιάζεται.

Το πρώτο βήμα ωστόσο από την πλευρά του Αμερικανού προέδρου, έγινε με τον διορισμό επιτροπής εμπειρογνωμόνων οι οποίοι και θα αποφανθούν σχετικά με την οικονομική επίδραση από τον αποκλεισμό των λιμανιών.

Στέλεχος της Global Partners Securities σχολιάζει πως η ανακοίνωση της είδησης αυτής ξάφνιασε ευχάριστα την αγορά, ωστόσο ήρθαν να επικρατήσουν οι παράγοντες που οδηγούν την αγορά χαμηλότερα και στις προηγούμενες συνεδριάσεις, που αφορούν στην αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία της οικονομίας, αλλά και την επέμβαση στο Ιράκ.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμένει η Wall Street αλλά και ο αμερικανικός λαός το διάγγελμα που θα απευθύνει ο πρόεδρος Μπους, απαντώντας στις πρόσφατες επικρίσεις, με το να υπογραμμίσει σαφέστατα τους κανονισμούς των Ηνωμένων Εθνών που έχει παραβεί το Ιράκ.

Ο Dow Jones κινείται περί τις 7514,60 μονάδες με απώλειες 0,17%, ενώ και ο S&P χάνει 0,65% στις 795,41%. Ο Nasdaq σημειώνει πτώση 0,45% στις 1134,75 μονάδες.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Fed, Άλαν Γκρίνσπαν, σε ομιλία του που μεταδόθηκε μέσω δορυφόρου στην ετήσια συνεδρίαση της American Bankers Association, εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος ”κατόρθωσε να αντιμετωπίσει την ύφεση, εξαιτίας του εύρωστου ισολογισμού των τραπεζών, που επέτρεψε στις τελευταίες να διευρύνουν τις πηγές χρηματοδότησής τους”.

Θετική ώθηση προσπαθεί να δώσει στην τεχνολογική αγορά η Intel, ύστερα από τις αισιόδοξες εκτιμήσεις του CEO της εταιρίας για ανάκαμψη του κλάδου ήδη από τις αρχές του 2003.

Ωστόσο, η Prudential Financial υποβάθμισε τις εταιρίες του κλάδου επεξεργαστών σε market perform από market outperform. Επιπλέον, η Prudential αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για τα κέρδη του 2003 των εταιριών του κλάδου, υποβαθμίζοντας παράλληλα σε hold ορισμένες εταιρίες όπως η Broadcom και η LSI Logic.

Πτωτικά κινούνται ακόμη και οι μετοχές της Cisco Systems, καθώς η Deutsche Bank περιέκοψε τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη του 2002 και 2003. Απώλειες καταγράφει και ο τίτλος της JP Morgan Chase, ύστερα από την ανακοίνωση 4.000 απολύσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v