Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street μετά τα ρεκόρ

Με αντίθετα πρόσημα κινούνται οι δείκτες στη Wall Street πριν την αργία της Ημέρας των Ευχαριστιών. Στο 2,4% εκτινάσσεται η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Βουτιά πάνω από 1% για τον χρυσό. Ράλι για το δολάριο.

Με μεικτά πρόσημα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές πριν από την αργία για την Ημέρα των Ευχαριστικών και μετά τη χθεσινή άνοδο σε νέα επίπεδα-ρεκόρ, με το βλέμμα των επενδυτών να είναι στραμμένο στα μάκρο και στην έκθεση της Fed για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. 

Ο Dow Jones ενισχύεται 0,15% στις 19.051 μονάδες, επίπεδο που αποτελεί νέο ρεκόρ. Ο Nasdaq βουτάει 0,56% στις 5.355 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει πτώση 0,28% στις 2.196 μονάδες.

Τα πρακτικά που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες της αγοράς ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια το Δεκέμβριο.

«Ορισμένα από τα μέλη σημείωσαν ότι οι τελευταίες ανακοινώσεις της Επιτροπής ευθυγραμμίζονται με μια αύξηση στο στόχο των επιτοκίων βραχυπρόθεσμα ή υποστήριξαν πως για να διατηρηθεί η αξιοπιστία, μια τέτοια αύξηση πρέπει να γίνει στην επόμενη συνεδρίαση» αναφέρεται στο κείμενο που δημοσίευσε η Fed.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, άλμα 4,8% πραγματοποίησαν τον Οκτώβριο οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο 3,3%. Πρόκειται για την τέταρτη άνοδο τους τελευταίους πέντε μήνες. 

Οι παραγγελίες για μη στρατιωτικά κεφαλαιουχικά αγαθά κινήθηκαν 0,4% υψηλότερα, μετά από πτώση τον Σεπτέμβριο.

Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας ανήλθαν στις 251.000 την εβδομάδα που έληξε στις 19 Νοεμβρίου, από 233.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα ενισχυθούν στις 250.000.

Σε υψηλό έξι μηνών σκαρφάλωσε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν τον Νοέμβριο, στις 93,8 μονάδες.

Στην αγορά συναλλάγματος, ράλι πραγματοποιεί το δολάριο, καθώς τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία ενισχύουν τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων από τη Fed. Το δολάριο καταγράφει κέρδη έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία του αμερικανικού νομίσματος με το ευρωπαϊκό διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,055 δολάριο/ευρώ. 

Ο δείκτης U.S Dollar Index που μετράει τις κινήσεις του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού έξι νομισμάτων, σκαρφάλωσε στις 101,78 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2003. 

Το ράλι του δολαρίου πιέζει τα εμπορεύματα, με το αργό πετρέλαιο να υποχωρεί 1,5% στα 47,7 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός βουτάει 1,7% στα 1.190 δολάρια ανά ουγγιά.

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται τα αμερικανικά ομόλογα. Η απόδοση του 10ετούς τίτλου, η οποία κινείται αντίστροφα από την τιμή, ενισχύεται οκτώ μονάδες βάσης στο 2,4%. 

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v