Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τριπλό ιστορικό υψηλό στη Wall Street

Σε επίπεδα-ρεκόρ κινήθηκαν και οι τρεις δείκτες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, εκμεταλλευόμενοι το «άλμα» της τιμής του πετρελαίου. Κοντά στις 19.000 μονάδες ο Dow Jones. Τερμάτισε 10ήμερο ανοδικό σερί για το δολάριο. Από χαμηλό εννέα μηνών ανέκαμψε ο χρυσός.

Κέρδη και νέα ιστορικά υψηλά κατέγραψε η Wall Street, με ώθηση από το «άλμα» της τιμής του πετρελαίου, την πτώση του δολαρίου και τα καλά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, υψηλότερα κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου καθώς οι επενδυτές προσδοκούν ότι θα υπάρξει οριστική συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής στην επικείμενη συνεδρίαση των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ εντός της εβδομάδας. Ο μαύρος χρυσός (συμβόλαια Δεκεμβρίου) ενισχύθηκε 3,9% στα 47,49 δολάρια ανά βαρέλι.

Επιπλέον, θετικός ήταν ο αντίκτυπος από την άνοδο του δείκτη μεταποίησης Chicago Fed στις -0,08 μονάδες τον Οκτώβριο από 0,23 τον προηγούμενο μήνα. Μπορεί η μέτρηση να δείχνει συρρίκνωση του κλάδου, ωστόσο είναι πολύ μικρότερη από αυτή που ανέμεναν οι αναλυτές.

Στο μεταξύ, τερμάτισε το ράλι του δολαρίου έναντι του ευρώ καθώς το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε από το υψηλό σχεδόν 12 μηνών, σημειώνοντας πτώση 0,2% στο 1,0613 δολ. από 1,0591 την Παρασκευή. Υπενθυμίζεται ότι το δολάριο είχε κινηθεί ανοδικά για δέκα σερί μέρες μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

Όπως επισήμανε επικεφαλής αναλυτής της First Standard Financial, «η υποχώρηση του δολαρίου "εκτόξευσε" την τιμή του πετρελαίου, το οποίο με τη σειρά του ώθησε σε νέα ιστορικά υψηλά τους δείκτες στη Wall Street».

Παράλληλα, χαμηλότερα κινήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων μετά από ένα πολυήμερο ανοδικό σερί που προκάλεσε η στροφή των επενδυτών σε τοποθετήσεις υψηλού ρίσκου, μετά την εκλογή Τραμπ και τη δέσμευσή του για αύξηση δαπανών και μείωση φόρων. Σήμερα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 2,33%. Αντίστοιχα, η απόδοση του 30ετούς ομολόγου κινήθηκε χαμηλότερα, κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 3%.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,47% στις 18.956 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,75% στις 2.198 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,89% στις 5.368 μονάδες.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 1999, οι τρεις δείκτες Dow Jones, S&P, Nasdaq και ο Russell 2000 (+0,3%, 1.319 μον.) έπιασαν νέα ιστορικά υψηλά την ίδια μέρα.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Apple (+1,7%) και DuPont (+1,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των 3M Co. (-1%) και Walt Disney (-0,7%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού ανέκαμψε από το χαμηλό εννέα μηνών σημειώνοντας άνοδο μόλις 0,1% στα 1.209 δολ./οz.

Υπενθυμίζεται ότι η Wall Street θα παραμείνει κλειστή την Πέμπτη λόγω της "Ημέρας των Ευχαριστιών" ενώ την Παρασκευή η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί νωρίτερα, λόγω της «Μαύρης Παρασκευής».

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v