Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ανησυχίες για την οικονομία ”έριξαν” τη Wall

Πτωτικά ολοκλήρωσε την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας η Wall Street, καθώς οι εκτιμήσεις για συνέχιση της πιστωτικής κρίσης αναζωπύρωσαν τους φόβους των επενδυτών για επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας. Με απώλειες έκλεισαν και οι ευρωαγορές.

Πτωτικά ολοκλήρωσε την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας η Wall Street, καθώς οι εκτιμήσεις για συνέχιση της πιστωτικής κρίσης αναζωπύρωσαν τους φόβους των επενδυτών για επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας.

Ειδικότερα, οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς μετά από τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις, σήμερα κινήθηκαν πτωτικά. Βασική αιτία αποτέλεσαν οι δηλώσεις του μέλους της Fed, Eric Rosengren, ότι η κρίση στην αγορά στεγαστικών δανείων χαμηλής εξασφάλισης θα επιδεινωθεί περαιτέρω πριν σημειωθεί ανάκαμψη.

Εκτίμηση, η οποία σε συνδυασμό με την μικρή υποχώρηση που εμφάνισε ο δείκτης βιομηχανίας ISM τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ επανέφερε στο προσκήνιο τους φόβους των επενδυτών για επέκταση της κρίσης και σε άλλους τομείς της οικονομίας, περιορίζοντας και το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω δείκτης υποχώρησε τον Νοέμβριο στο 50,8 από το 50,9 που ήταν τον Οκτώβριο.

Τις ανησυχίες των επενδυτών μετρίασε αλλά δεν κατάφερε να κάμψει εντελώς, η δήλωση του υπουργού Οικονομίας των ΗΠΑ, Henry Paulson, ότι η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις τράπεζες επεξεργάζονται σχέδιο ”θωράκισης” των δανειοληπτών από τους κινδύνους των στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου, εκφράζοντας μάλιστα την πεποίθηση ότι η συμφωνία επί του σχεδίου αυτού θα επιτευχθεί εντός της εβδομάδας.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, ο όγκος συναλλαγών στο NYSE διαμορφώθηκε στο 1,06 δισ. μετοχές, με τις πτωτικές μετοχές να επικρατούν των ανοδικών σε αναλογία εννέα προς επτά. Τις σημαντικότερες απώλειες κατέγραψαν οι τίτλοι των Verifone Hldgs Inc, Scottish Re Group Limited και Bearingpoint Inc.

Λίγο υψηλότερη ήταν η συναλλακτική δραστηριότητα στο Nasdaq (1,72 δισ. μετοχές), με τη σχέση καθοδικών – ανοδικών μετοχών να βρίσκεται στο τρία προς δύο. Στους αρνητικούς πρωταγωνιστές ξεχώρισαν οι American Mold Guard Inc, Clearpoint Business Res Inc και Syntroleum Corp.

Ο Dow Jones ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση στις 13.314,57 μονάδες, με απώλειες 0,43%, ο Nasdaq υποχώρησε κατά 0,90%, στις 2.637,13 μονάδες, ενώ ο S&P 500 έκλεισε στις 1.472,42 μονάδες, ήτοι 0,59% χαμηλότερα.

Εν τω μεταξύ, τα futures του WTI crude, παράδοσης Ιανουαρίου, που ενδοσυνεδριακά κατέγραψαν χαμηλό ημέρας στα 87,14 δολάρια, στην εκπνοή της συνεδρίασης βρέθηκαν να διαπραγματεύονται στα 89,31 δολάρια το βαρέλι, ενισχυμένα σε ποσοστό 0,7%.

Το δικαίωμα της 3Ε ενισχύθηκε κατά 1,90%, στα 42,85 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής σημείωσε άνοδο 0,45%, στα 13,51 δολάρια. Απώλειες 0,66% κατέγραψε το δικαίωμα του ΟΤΕ, στα 18,03 δολάρια, ενώ κέρδη 34,78% εμφάνισε το δικαίωμα της TOUSA, στα 0,16 σεντς.

ΜΕ απώλειες ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας και οι κυριότερες χρηματαγορές της Ευρώπης. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,71%, στις 6.386,60 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 κατέγραψε απώλειες 0,42%, στις 7.837,26 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε 0,72% χαμηλότερα, στις 5.629,46 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v