Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εβδομαδιαία κέρδη 3% για τον Dow Jones

Με κέρδη ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας ο Dow Jones και ο S&P εν μέσω σεναρίων για νέα μείωση των επιτοκίων από τη Fed, αλλά και τη νέα υποχώρηση του πετρελαίου. Αντίθετη πορεία ακολούθησε ο Nasdaq, λόγω της προειδοποίησης κερδοφορίας από την Dell. Σημαντικά ενισχυμένες έκλεισαν οι ευρωαγορές.

Με κέρδη ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας ο Dow Jones και ο S&P εν μέσω σεναρίων για νέα μείωση των επιτοκίων από τη Fed, αλλά και τη νέα υποχώρηση του πετρελαίου. Αντίθετη πορεία ακολούθησε ο Nasdaq, λόγω της προειδοποίησης κερδοφορίας από την Dell.

Ειδικότερα, η αμερικανική αγορά ξεκίνησε την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας με διάθεση να διευρύνει τα κέρδη της από το ισχυρό ράλι των προηγούμενων τριών, με ”καύσιμο” κυρίως τα σενάρια για ενδεχόμενη νέα μείωση των επιτοκίων δανεισμού από τη Fed.

Σενάρια που ενίσχυσαν και τα ισχνά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι οι καταναλωτικές δαπάνες τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ, βελτιώθηκαν μόλις κατά 0,2%, ενώ ανάλογη αύξηση εμφάνισαν και τα προσωπικά εισοδήματα, τη στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν μεγαλύτερη βελτίωση και τον δύο αυτών μεγεθών.

Την ανοδική αντίδραση στήριξε και η νέα διόρθωση που κατέγραψε η πετρελαϊκή τιμή με αφορμή τα σενάρια για αύξηση της παραγωγής από τον OPEC προκειμένου να αποτραπεί η μείωση της ζήτησης και η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Σημειώνεται ότι τα συμβόλαια του αργού έσπασαν την τεχνική στήριξη των 90 δολαρίων και διαπραγματεύθηκαν έως και τα 88,45 δολάρια το βαρέλι, για να κλείσουν τελικά κοντά στο χαμηλό της ημέρας και συγκεκριμένα στα 88,71 δολάρια, με απώλειες της τάξεως του 2,53%.

Ωστόσο, τα παραπάνω δεν στάθηκαν αρκετά για να διατηρήσουν οι βασικοί δείκτες τα αρχικά τους κέρδη, καθώς η προειδοποίηση κερδοφορίας της Dell μετρίασε το θετικό κλίμα, στέλνοντας μάλιστα τον Nasdaq σε αρνητικό έδαφος.

Έτσι, ο Dow Jones, που ξεκίνησε τη σημερινή συνεδρίαση με άνοδο 150 περίπου μονάδων, έκλεισε τελικά στις 13.371,72 μονάδες, καταγράφοντας ημερήσια κέρδη 0,45% και κλείνοντας την εβδομάδα με άνοδο 3%, σημειώνοντας την τρίτη καλύτερη εβδομαδιαία επίδοσή του από την αρχή του χρόνου. Ωστόσο, σε μηνιαία βάση ο δείκτης σημείωσε πτώση 4%.

Ανοδικά έκλεισε και ο S&P 500, που ενισχύθηκε κατά 0,78% στις 1.481,14 μονάδες, διαμορφώνοντας την εβδομαδιαία μεταβολή του στο +2,7% και περιορίζοντας τις απώλειές του σε μηνιαία βάση στο 4,3%.

Αντίθετη πορεία, επιβαρυμένος κυρίως από την Dell, ακολούθησε ο Nasdaq, ο οποίος έκλεισε στις 2.660,96 μονάδες, με απώλειες 0,27% για την ημέρα αλλά κέρδη 2,4% για την εβδομάδα. Σημειώνεται ότι σε επίπεδο μήνα, ο δείκτης υποχώρησε κατά 6,9%.

Όσον αφορά στον όγκο συναλλαγών, στη σημερινή συνεδρίαση του NYSE άλλαξαν χέρια συνολικά 1,19 δισ. μετοχές, με τη σχέση ανοδικών – καθοδικών μετοχών να διαμορφώνεται στο δύο προς ένα. Τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψε η μετοχή της Novastar Finl Inc, ενώ ακλούθησαν οι τίτλοι των Abitibibowater Inc και Standard Pacific Corp.

Στο Nasdaq η συναλλακτική δραστηριότητα ανήλθε στα 2 δισ. μετοχές, με τις μετοχές των M-Wave Inc, Rio Vista Energy Partners και Franklin Cr Mgmt Corp να σημειώνουν τη μεγαλύτερη άνοδο.

Το δικαίωμα της 3Ε εκτινάχθηκε κατά 5,26%, στα 42,05 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής ενισχύθηκε κατά 1,59%, στα 13,45 δολάρια. Απώλειες 1,68% για το δικαίωμα του ΟΤΕ, στα 18,15 δολάρια, ενώ εντυπωσιακά κέρδη 43,75% κατέγραψε το δικαίωμα της TOUSA, στα 0,12 σεντς.

Σημαντικά ενισχυμένες ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι κυριότερες χρηματαγορές της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 1,31% και έκλεισε στις 6.432,50 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 ολοκλήρωσε στις 7.870,52 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 1,36%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε 1,29% υψηλότερα και διαμορφώθηκε στις 5.670,57 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v