Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επενδυτικό χρυσωρυχείο τα IPOs των αναδυόμενων

Οι δημόσιες εγγραφές εταιρειών σε Βραζιλία, Ινδία και Κίνα αποσπούν όλο και περισσότερο την προσοχή των επενδυτών, οι οποίες άγγιξαν τα 98,4 δισ. δολάρια στο εννεάμηνο. Οι μετοχές ”τρέχουν”, με την άνοδό τους να κυμαίνεται από 67% έως και 110%.

Επενδυτικό χρυσωρυχείο τα IPOs των αναδυόμενων
Οι δημόσιες εγγραφές εταιρειών σε Βραζιλία, Ινδία και Κίνα αποσπούν όλο και περισσότερο την προσοχή των επενδυτών, με την αξία τους να φθάνει στο εννεάμηνο στα 98,4 δισ. δολάρια. Παράλληλα οι ”νέες μετοχές” καταγράφουν πραγματικό ράλι, με την άνοδό τους να κυμαίνεται από 67% έως και 110%.

Σύμφωνα, δε, με τους αναλυτές, σε ανάλυση του πρακτορείου Bloomberg, η τάση αυτή θα συνεχιστεί, καθώς δημιουργεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για σημαντικά επενδυτικά κέρδη.

Απόδειξη του τεράστιου επενδυτικού ενδιαφέροντος για τις εταιρείες αναδυόμενων αγορών αποτελεί η ”έκρηξη” κατά 67% της μετοχής της China Railway Group, σήμερα 3/12, στην πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσής της στο χρηματιστήριο της Σαγκάης.

Ανάλογα παραδείγματα υπάρχουν στην αγορά της Βραζιλίας, με την εταιρεία Bovespa Holding – ο όμιλος που διαχειρίζεται το χρηματιστήριο της χώρας – να έχει ενισχυθεί 47% από τις 25/10 που ξεκίνησε η διαπραγμάτευσή του.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την ινδική Mundra Port & Special Economic Zone, η οποία έχει σημειώσει άνοδο 110%, μετά τη δημόσια εγγραφή της την περασμένη εβδομάδα.

Βάσει στοιχείων του Bloomberg περισσότερο από το 50% των 255 δισ. δολαρίων που συγκεντρώθηκαν από την αρχή του έτους από δημόσιες εγγραφές προέρχονται από τις αναδυόμενες αγορές, καθώς η ανάπτυξή τους είναι σχεδόν τριπλάσια σε σύγκριση με τον μέσο όρο των ανεπτυγμένων οικονομιών.

”Οι επενδυτές καθίσταται όλο και πιο αβέβαιοι σχετικά με την ανάπτυξη τόσο των εταιρειών όσο και των οικονομιών των ανεπτυγμένων αγορών. Στον αντίποδα ”βλέπουν” ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης στις αναδυόμενες”, σημειώνει ο Alex Tedder, διαχειριστής κεφαλαίων ύψους 7 δισ. δολαρίων στην American Century Investments.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αξία των δημόσιων εγγραφών που πραγματοποιήθηκαν στις αναδυόμενες αγορές στο εννεάμηνο έφθασε στα 98,4 δισ. δολάρια, ενώ η αντίστοιχη στις ανεπτυγμένες στα 89,2 δισ. δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v