Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall: Πιέσεις εν μέσω φόβων για την οικονομία

Πιέσεις δέχεται στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας η αμερικανική αγορά, καθώς συνεχίζονται οι ανησυχίες για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας λόγω της πιστωτικής κρίσης και της μικρής υποχώρησης της βιομηχανικής δραστηριότητας. Με απώλειες έκλεισαν οι κυριότερες ευρωαγορές.

Πιέσεις δέχεται στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας η αμερικανική αγορά, καθώς συνεχίζονται οι ανησυχίες για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας λόγω της πιστωτικής κρίσης και της μικρής υποχώρησης της βιομηχανικής δραστηριότητας.

Ειδικότερα, στη σημερινή συνεδρίαση το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι περιορισμένο, καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, λόγω κυρίως της συνεχιζόμενης πιστωτικής κρίσης.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται μάλιστα οι δηλώσεις του μέλος της Fed, Eric Rosengren, ο οποίος σε ομιλία του επεσήμανε ότι η κατάσταση στην αγορά στεγαστικών δανείων χαμηλής εξασφάλισης θα χειροτερέψει κι άλλο.

Στον περιορισμό του αγοραστικό ενδιαφέροντος συνέβαλε επίσης η μικρή υποχώρηση που κατέγραψε ο δείκτης βιομηχανίας ISM στις ΗΠΑ, ο οποίος τον Νοέμβριο υποχώρησε στο 50,8 από το 50,9 όπου είχε διαμορφωθεί τον προηγούμενο μήνα.

Ωστόσο, οι επενδυτές υποδέχθηκαν θετικά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας των ΗΠΑ, Henry Paulson, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο χρηματοδότησης κάποιων εταιρίων ενυπόθηκων δανείων.

Αυτήν την ώρα, ο Dow Jones κινείται στις 13.322,70 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 0,37%, ο Nasdaq υποχωρεί κατά 0,52%, στις 2.647,07 μονάδες, ενώ ο S&P 500 διαμορφώνεται στις 1.471,52 μονάδες, ήτοι 0,65% χαμηλότερα.

Από τις επιμέρους μετοχές, σημαντικές απώλειες καταγράφει ο τίτλος της E-Trade Financial Corp, μετά την πρόταση αναλυτών της Bank of America προς τους επενδυτές να προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεων μετοχών της εταιρίας.

Στο επίκεντρο βρίσκεται επίσης η μετοχή της Citigroup, καθώς η Moody’s ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να υποβαθμίσει τις συστάσεις της για κάποια από τα SIV της τράπεζας.

Εν τω μεταξύ, με απώλειες ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας και οι κυριότερες ευρωαγορές. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,71% και έκλεισε στις 6.386,60 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX 30 κατέγραψε απώλειες 0,42%, στις 7.837,26 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 διαμορφώθηκε 0,72% χαμηλότερα, στις 5.629,46 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v