Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτές διαθέσεις στη Wall Street

Σταθεροποιητικά κινήθηκε το αμερικανικό χρηματιστήριο εν αναμονή των στοιχείων απασχόλησης στις ΗΠΑ. Στο προσκήνιο οι ανησυχίες για αύξηση των επιτοκίων. «Βουτιά» 20,1% για τη μετοχή του Twitter. Πάνω από τα 50 δολ. το πετρέλαιο. Σε χαμηλό τεσσάρων μηνών ο χρυσός.

Με μικτά πρόσημα έκλεισε η Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση πριν την γνωστοποίηση των κρίσιμων στοιχείων απασχόλησης του Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, μια πρώτη γεύση από την αμερικανική απασχόληση έλαβαν σήμερα οι επενδυτές καθώς ανακοινώθηκαν οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας της προηγούμενης εβδομάδας. Ειδικότερα οι αιτήσεις μειώθηκαν κατά 5.000 στις 249.000. Αυτή είναι η δεύτερη μικρότερη μέτρηση από το 1973. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν μικρή αύξηση στις 256.000 αιτήσεις.

Η νέα πτώση στις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας είχε αρνητικό αντίχτυπο στη Wall Street καθώς επανέφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες για πιθανή αύξηση των επιτοκίων νωρίτερα από τον Δεκέμβριο, παρά τις εκλογές στις ΗΠΑ.

Στον αντίποδα, θετικά αντέδρασε η αγορά (περιορίστηκαν οι απώλειες) στη διάψευση της ΕΚΤ για μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων.

Στο μεταξύ, ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου στον απόηχο της μείωσης των αποθεμάτων αργού για πέμπτη διαδοχική εβδομάδα στις ΗΠΑ. Ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 1,2% στα 50,44 δολάρια ανά βαρέλι.

Στο εταιρικό μέτωπο, η μετοχή του Twitter «βούλιαξε» 20,1% μετά από δημοσίευμα ότι η Google και η Walt Disney δεν θα καταθέσουν προσφορά εξαγοράς. Πλέον, ως πιθανότερος αγοραστής εμφανίζεται η Salesforce.com.

Επιπλέον, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν και στη μετοχή της Wal-Mart Stores (-3,2%) καθώς προβλημάτισαν οι προοπτικές του ομίλου το 2017.

Σημειώνεται ότι την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 11 Οκτωβρίου ξεκινά η δημοσιοποίηση των εταιρικών αποτελεσμάτων γ' τριμήνου στις ΗΠΑ.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες μόλις 0,07% στις 18.268 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,05% στις 2.160 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,17% στις 5.306 μονάδες.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,5% έναντι του ευρώ στο 1,1148 από 1,1205 την προηγούμενη μέρα. Επιπλέον η στερλίνα «βούλιαξε» σε νέο χαμηλό 31 ετών στο 1,2615 δολ.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση για πέμπτη διαδοχική ημέρα (νέο χαμηλό τεσσάρων μηνών), τούτη τη φορά κατά 1,2% στα 1.253 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 1,74%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v