Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Wall Street ξεπέρασε τον φόβο της Deutsche Bank

Στους έντονους ρυθμούς της Deutsche Bank χόρεψαν οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές. Αιφνίδιο ράλι της μετοχής στις ευρωαγορές και στη Wall Street μετά από φήμες για το πρόστιμο των $14 δισ. «Άλμα» 9,7% στο τρίμηνο για τον Nasdaq. Υψηλότερα 7,9% το πετρέλαιο τον Σεπτέμβριο.

Ισχυρά κέρδη κατέγραψε η Wall Street με την μετοχή της Deutsche Bank να σημειώνει διψήφια άνοδο.

Ειδικότερα, η καθησυχαστική ενημέρωση του CEO John Cryan προς τους υπαλλήλους της τράπεζας (ισχυρά θεμελιώδη, συνήθης πρακτική των hedge funds να μειώνουν τη θέση τους) και οι φήμες για συμφωνία με τις αμερικανικές αρχές στην πληρωμή προστίμου ύψους 5,4 δισ. δολαρίων αντί για 14 δισ., εκτόξευσαν 14,1% τη μετοχή στα 13,10 δολ.

Νωρίτερα, στην Ευρώπη, η μετοχή της Deutsche Bank απέφυγε τα χειρότερα καθώς ενισχύθηκε 6,4% αν και στην έναρξη της συνεδρίασης είχε φτάσει να διαπραγματεύεται ακόμα και κάτω από τα 10 δολ. σε νέο ενδοσυνεδριακό ιστορικό χαμηλό.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της Themis Trading, Mark Kepner, «δεν αποτελεί έκπληξη η αντίδραση των αγορών στα τελευταία νέα της Deutsche Bank καθώς είναι μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο». Και διευκρινίζει: «Όπως οι ανησυχίες για πιθανή χρεοκοπία της τράπεζας προκάλεσαν sell off στις αγορές την Πέμπτη, έτσι και σήμερα οι πληροφορίες για συμβιβασμό με τις αμερικανικές αρχές οδήγησαν τις αγορές υψηλότερα».

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, προβλημάτισε η πτώση της καταναλωτικής δαπάνης για πρώτη φορά μετά από επτά ανοδικούς μήνες. Συγκεκριμένα η καταναλωτική δαπάνη υποχώρησε 0,1% τον Αύγουστο έναντι ενίσχυσης 0,1% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Παράλληλα, ο δείκτης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν σημείωσε άνοδο στις 91,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 89,8 τον προηγούμενο μήνα.

Στο μεταξύ, ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου παρόλο που οι αναλυτές δηλώνουν επιφυλακτικοί καθώς αναμένουν να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για μείωση της παραγωγής στην επόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ στις 30 Νοεμβρίου. Σήμερα, ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 0,9% στα 48,24 δολάρια ανά βαρέλι, στον μήνα σημείωσε άνοδο 7,9% ενώ υποχώρησε οριακά στο τρίμηνο.

Από πλευράς εταιρικών ειδήσεων, πρόστιμο ύψους 4,1 εκατ. δολαρίων καλείται να πληρώσει η Wells Fargo η οποία φέρεται να προχώρησε στην παράνομη κατάσχεση 413 οχημάτων από μέλη του αμερικανικού στρατού χωρίς δικαστική εντολή.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,91% ή 165 μονάδων στις 18.308, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,80% στις 2.168 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,81% στις 5.312 μονάδες.

Στο τρίμηνο ο Dow Jones κέρδισε 2,1%, ο S&P 3.3% και ο Nasdaq «εκτοξεύτηκε» 9,7%.

Τον Σεπτέμβριο, Dow Jones και S&P κινήθηκαν χαμηλότερα 0,5% και 0,1% αντίστοιχα ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε 1,9%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,1236 από 1,1223 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,9% στα 1.317 δολ./oz. Σημειώνεται ότι το πολύτιμο μέταλλο υποχώρησε οριακά στο τρίμηνο και συγκεκριμένα κατά 0,3%. Αυτή είναι η πρώτη τριμηνιαία πτώση εντός του 2016.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 1,6%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v