Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες στη Wall Street με το βλέμμα στην ΕΚΤ

Με απώλειες έκλεισε το αμερικανικό χρηματιστήριο για δεύτερη σερί ημέρα. Στο επίκεντρο η ΕΚΤ, η Deutsche Bank (+2,6%), τα αμερικανικά επιτόκια και οι εκλογές. Σε υψηλό 31 ετών το δολάριο έναντι της στερλίνας. Τη μεγαλύτερη πτώση από τον Δεκέμβριο του 2013 σημείωσε ο χρυσός.

Χαμηλότερα κινήθηκε η Wall Street μετά από δημοσίευμα ότι η ΕΚΤ ενδέχεται να μειώσει το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων.

Σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται αξιωματούχους της ΕΚΤ, η Κεντρική Τράπεζα πιθανότατα θα αρχίσει να μειώνει σταδιακά τις αγορές ομολόγων προτού ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τον Μάρτιο του 2017.

Η είδηση της μείωσης του προγράμματος μπορεί να διεύρυνε τις απώλειες στη Wall Street ωστόσο η μετοχή της Deutsche Bank κρατήθηκε σε θετικό έδαφος και έκλεισε με άνοδο 2,6%.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές, «στην αγορά υπάρχει αισιοδοξία ότι τελικά θα επιτευχθεί συμφωνία και η Deutsche Bank θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο πολύ μικρότερο από τα 14 δισ. δολάρια».

Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνει και το newsletter της γερμανικής Platow, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει ότι ο τραπεζικός όμιλος αναμένει να επιτύχει έως το τέλος Οκτωβρίου συμβιβασμό 4 με 5 δισ. δολ.

Πέρα όμως από τη Deutsche Bank στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν και τα επιτόκια. Η Κεντρική Τραπεζίτης του Κλίβελαντ, Loretta Mester, υποστήριξε ότι η Fed θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια ακόμα και στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου, λίγες μόλις μέρες πριν τις εκλογές.

Στο μεταξύ, το ΔΝΤ υποβάθμισε τις προοπτικές ανάπτυξης των ΗΠΑ στο 1,6% από 2,2% προηγουμένως μετά το απογοητευτικό α' εξάμηνο.

Παράλληλα, πιέσεις ασκήθηκαν στην τιμή του πετρελαίου μετά τη χθεσινή άνοδο κοντά σε υψηλό τριών μηνών. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, υπάρχουν αμφιβολίες, αν η συμφωνία για μείωση της παραγωγής «επικυρωθεί» και επίσημα στην συνεδρίαση του ΟΠΕΚ στις 30 Νοεμβρίου. Ο μαύρος χρυσός υποχώρησε 0,2% στα 48,69 δολάρια ανά βαρέλι.

Στο μέτωπο των εκλογών, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν σταθερό προβάδισμα περίπου πέντε μονάδων στη Χίλαρι Κλίντον έναντι του Ντόναλντ Τραμπ.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,47% στις 18.168 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,5% στις 2.150 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,21% στις 5.289 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των JP Morgan (+1%) και Goldman Sachs (+0,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των 3M (-2%) και DuPont (-1,3%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε οριακά 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,1203 από 1,1212 την προηγούμενη μέρα. Επιπλέον, η στερλίνα «βούλιαξε» σε χαμηλό 31 ετών σε σχέση με το δολάριο στο 1,2740.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση από τον Δεκέμβριο του 2013. Συγκεκριμένα το πολύτιμο μέταλλο υποχώρησε 3,3% στα 1.278 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά έξι μονάδες βάσης στο 1,69%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v