Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στη Wall Street μετά τα μάκρο

Με απώλειες ξεκινάνε οι δείκτες στη Wall Street το τέταρτο τρίμηνο. Πτώση 2,5% για τη μετοχή της Deutsche Bank, κάτω από τα 13 δολάρια. Nέα άνοδος για το αργό. Ενισχύεται το δολάριο έναντι του ευρώ. Βουτιά για τη στερλίνα.

Χαμηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τη μεταποίηση, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις γύρω από την Deutsche Bank.

Ο Dow Jones υποχωρεί 0,4% στις 18.231 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,14% χαμηλότερα στις 5.304 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,3% στις 2.161 μονάδες.

«Oι αμερικανικές μετοχές πραγματοποίησαν ράλι την Παρασκευή εξαιτίας της Deutsche Bank, αλλά σήμερα είναι τραπεζική αργία στη Γερμανία, οπότε δεν περιμένουμε πολλά από αυτό το μέτωπο», δήλωσε αναλυτής στο CNBC.

Την Παρασκευή οι δείκτες είχαν κλείσει υψηλότερα, μετά από δημοσίευμα που ανέφερε ότι η γερμανική τράπεζα είναι κοντά σε συμβιβασμό με τις αμερικανικές αρχές για πρόστιμο 5,4 δισ. δολάρια, χαμηλότερο από αυτό των 14 δισ. που είχε μεταδοθεί αρχικά. Το δημοσίευμα διέψευσε τη Δευτέρα η Wall Street Journal. 

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, ο δείκτης μεταποίησης που καταρτίζει το Institute for Supply Management ενισχύθηκε στις 51,5 μονάδες το Σεπτέμβριο από 49,4 τον Αύγουστο.

Eν τω μεταξύ, το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε πως οι κατασκευαστικές δαπάνες υποχώρησαν 0,7% τον Αύγουστο, μετά από πτώση 0,3% τον Ιούλιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 0,2%. 

Oι πωλήσεις αυτοκινήτων επιβραδύνθηκαν το Σεπτέμβριο, με τις δύο κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες να καταγράφουν πτώση.Η Gerneal Motors ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις βούτηξαν κατά 0,6% στις 249.795. Βουτιά 8,1% σημείωσαν οι πωλήσεις της Ford στις 203.444.

Από το εταιρικό μέτωπο, η Tesla ανακοίνωσε ότι κατέγραψε νέο ρεκόρ παραγωγής και παραδόσεων το τρίτο τρίμηνο.

H αμερικανική εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού Janus Capital και η λονδρέζικη Henderson Global Investors ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι θα προχωρήσουν σε συγχώνευση, με στόχο να περιορίσουν τα κόστη.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο ενισχύεται λίγο πριν το κλείσιμο κατά 1%, σκαρφαλώνοντας στα 48,2 δολάρια το βαρέλι. Ο χρυσός κινείται 0,1% υψηλότερα στα 1.318 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Βουτιά 1% πραγματοποιεί το βρετανικό νόμισμα έναντι του δολαρίου, μετά τη χθεσινή δήλωση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι πως η ενεργοποίηση του άρθρου 50 για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα γίνει τον Μάρτιο του 2017.

Στα ομόλογα, άνοδο δύο μονάδων βάσης σημειώνει η απόδοση του 10ετους αμερικάνικου τίτλου, στο 1,61%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Deutsche Bank υποχωρεί 2,5%, στα 12,7 δολάρια.

Πτώση 1,4% σημειώνει η μετοχή της Pfizer, τη μεγαλύτερη από τις 30 μετοχές του βιομηχανικού δείκτη Dow Jones. 

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v