Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το πετρέλαιο έδωσε ώθηση στη Wall Street

Με άνοδο 112 μονάδων έκλεισε ο Dow Jones μετά από δύο σερί πτώσεις. Κέρδη για τον ενεργειακό και τον τραπεζικό κλάδο. Μικτά τα macro. Προσέγγισε τα 50 δολ. το πετρέλαιο. Τέταρτη μέρα πτώσης για τον χρυσό. Ανέκαμψε η στερλίνα έναντι του δολαρίου.

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street με ώθηση από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου, εν αναμονή της ανακοίνωσης των στοιχείων απασχόλησης την Παρασκευή.

Τα στοιχεία απασχόλησης του Σεπτεμβρίου κρίνονται κρίσιμα καθώς ενδέχεται να «υποχρεώσουν» τη Fed σε αύξηση των επιτοκίων νωρίτερα από τον Δεκέμβριο, κόντρα στις προβλέψεις των αναλυτών.

«Ο Δεκέμβριος δείχνει ο πιο πιθανός μήνας για αύξηση των επιτοκίων ακόμα και αν ένας από τους δύο υποψηφίους αποκτήσει μεγάλο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Άλλωστε η συνεδρίαση της Fed τον Νοέμβριο είναι μόλις μια εβδομάδα πριν τις εκλογές», επισημαίνει ο αναλυτής της CMC Markets, Colin Cieszynski.

Στο μεταξύ, ο ιδιωτικός τομέας στις ΗΠΑ προσέθεσε 154.000 θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο από 175.000 τον προηγούμενο μήνα και 170.000 που ανέμεναν οι αναλυτές. Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η μικρότερη αύξηση θέσεων εργασίας από τον Απρίλιο.

Επιπλέον ο δείκτης υπηρεσιών ISM έπιασε υψηλό 11 μηνών τον Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα ο δείκτης ανήλθε στις 57,1 μονάδες από 51,4 τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα, ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου καθώς τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν για πέμπτη διαδοχική εβδομάδα. Σήμερα ο μαύρος χρυσός έπιασε υψηλό άνω τριών μηνών στα 49,83 δολάρια ανά βαρέλι.

Στο εταιρικό μέτωπο, η μετοχή του Twitter ενισχύθηκε 3% καθώς η διοίκηση βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών εξαγοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες ανάμεσα στους μνηστήρες βρίσκονται οι Salesforce.com, Google και Walt Disney.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,62% ή 112 μονάδων στις 18.281, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,43% στις 2.159 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,5% στις 5.316 μονάδες.

Πρωταγωνιστές της ανόδου ήταν ο ενεργειακός και τραπεζικός κλάδος με τη μετοχή της Chevron να ενισχύεται 1,2%, της Exxon Mobil 0,9%, της Goldman Sachs 2,5% και της JP Morgan 1,9%.

Υψηλότερα κινήθηκε και η μετοχή της Deutsche Bank (+2,8%) καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το Βερολίνο βρίσκεται σε επαφές με Αμερικανούς αξιωματούχους προκειμένου να επιτευχθεί ένας γρήγορος συμβιβασμός μεταξύ του τραπεζικού ομίλου και του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,1217 από 1,1205 την προηγούμενη μέρα. Επιπλέον η στερλίνα ανέκαμψε από το χαμηλό 31 ετών σε σχέση με το δολάριο στο 1,2752.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση για τέταρτη διαδοχική ημέρα, τούτη τη φορά κατά 0,1% στα 1.268 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά τρεις μονάδες βάσης στο 1,72%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v