Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπάθεια ανόδου στη Wall Street

Περιορίζουν τις απώλειες οι δείκτες στη Wall Street, με τον S&P να γυρίζει σε θετικό έδαφος μετά την διάψευση σεναρίων ότι η ΕΚΤ σχεδιάζει «tapering» του QE. Άνοδος 1% στο αργό. Πέμπτη ημέρα απωλειών για τον χρυσό. Σε ελεύθερη πτώση η μετοχή του Twitter.

Με αντίθετα πρόσημα κινούνται οι δείκτες στη Wall Street, με τον S&P να γυρίζει σε θετικό έδαφος μετά την δήλωση του αντιπροέδρου της ΕΚΤ, Βίκτορ Κονστάντσιο, ότι το Δ.Σ. δεν έχει συζητήσει περιστολή του ρυθμού αγοράς ομολόγων. 

Ο Dow Jones κινείται 0,1% χαμηλότερα στις 18.202 μονάδες, ο Nasdaq καταγράφει απώλειες 0,07% στις 5.306 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ενισχύεται 0,06 στις 2.160 μονάδες.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, o αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε την εβδομάδα που έληξε την 1η Οκτωβρίου στις 249.000 από 254.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

Το επίπεδο αυτό είναι το δεύτερο χαμηλότερο που έχει καταγραφεί από το 1973, μετά τις 248.000 αιτήσεις του περασμένου Απριλίου.

Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα αυξηθούν στις 257.000.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε πως ο μέσος όρος των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες -μια λιγότερο ευμετάβλητη μέτρηση - υποχώρησε στις 253.500 την 1η Οκτωβρίου, από 256.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

Στο εταιρικό μέτωπο, δημοσίευμα του Recode αναφέρει πως η Google, η Αpple και η Disney δεν θα καταθέσουν τελικά πρόταση εξαγοράς για το Twitter. Η μετοχή του κοινωνικού δικτύου πραγματοποιεί βουτιά 17%. 

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Το αμερικανικό νόμισμα καταγράφει άνοδο 0,3% έναντι του ευρωπαϊκού, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,117 δολάριο/ευρώ.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο συνεχίζει την ανοδική πορεία που ξεκίνησε μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας των μελών του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής. Η αμερικανική ποικιλία του αργού ενισχύεται 1% στα 50,2 δολάρια.

Νέα πτώση καταγράφει ο χρυσός, για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση, υποχωρώντας στα 1.258 δολάρια. Το πολύτιμο μέταλλο δέχεται πιέσεις από την ενίσχυση των προσδοκιών για αύξηση επιτοκίου από τη Fed, μετά τα τελευταία θετικά μακροοικονομικά στοιχεία. 

Πιέσεις δέχονται τα αμερικάνικα ομόλογα. Η απόδοση του 10ετους τίτλου, που κινείται αντίστροφα από την τιμή, ενισχύεται τρεις μονάδες βάσης στο 1,73%. 

Στο ταμπλό, απώλειες 3,3% καταγράφει η μετοχή της Wal-Mart. H μεγαλύτερη αλυσίδα σουπερμάρκετ στον κόσμο ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι τα κέρδη θα παραμείνουν στάσιμα το 2017.

Πτώση 3,4% σημειώνει η μετοχή της American Express, μετά την υποβάθμιση από την Nomura.

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v