Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνα και αργό βυθίζουν τη Wall Street

Βαθιά στο κόκκινο οι δείκτες στη Wall Street, μετά το sell-off στην Κίνα και τη βουτιά 5% του αργού. Πτώση πάνω από 500 μονάδες για Dow, κάτω από τις 16.000 μονάδες. Aπώλειες 3,9% για Nasdaq και 3% για S&P. Άλμα 2% για τον χρυσό. Κάτω από το 2% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς. Άνοδος 1% για το ευρώ έναντι του δολαρίου.

Βαριές απώλειες καταγράφουν οι αμερικανικές μετοχές, μετά τη νέα πτώση του αργού και την είσοδο της Σαγκάης σε bear market, που βύθισαν στο κόκκινο τις ευρωπαϊκές αγορές. 

Ο Dow Jones καταγράφει πτώση 3,07% ή 502 μονάδες στις 15.879 μονάδες. O Νasdaq κινείται 4,1% χαμηλότερα στις 4.425 μονάδες. Ο S&P 500 υποχωρεί 3,11% στις 1.862 μονάδες.

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται και οι 30 μετοχές του βιομηχανικού δείκτη. Xαμηλότερα κινούνται όλοι οι τομείς του S&P, με την ενέργεια και τις τράπεζες να διολισθαίνουν πάνω από 3%. 

Tην Δευτέρα το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης θα είναι κλειστό, λόγω της αργίας για τον εορτασμό της ημέρας γέννησης του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ. 

Σε χαμηλό έτους υποχωρούν οι ευρωπαϊκές μετοχές. Ο Stoxx 600 βουτάει 2,5% στις 330,8 μονάδες, οδεύοντας για εβδομαδιαίες απώλειες 3,1%. Οι απώλειες των ευρωπαϊκών μετοχών διευρύνθηκαν μετά την δημοσίευση των μάκρο στις ΗΠΑ, που έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις το 2015 σημείωσαν την μεγαλύτερη πτώση από το 2009. 

Σύμφωνα με αναλυτές της UBS, από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2015, μεγάλο τμήμα των μετοχικών δεικτών παγκοσμίως βρίσκεται σε ένα «σιωπηλό» bear market.Οι μόνοι δείκτες που κινούνται ενάντια στο bear market που έχει ξεκινήσει είναι η υψηλή κεφαλαιοποίηση στις ΗΠΑ (S&P 500, Dow Jones και Nasdaq), η Ιαπωνία αλλά και οι ευρωπαϊκές μετοχές μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Αν και είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν νέα υψηλά στο πρώτο τρίμηνο του έτους, από κει και πέρα και έως τις αρχές του 2017, οι αρκούδες θα είναι πανίσχυρες, προειδοποιούν.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο βουτάει 5% στα 29,70 δολάρια το βαρέλι. Άλμα 2% για τον χρυσό, στα 1.094 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, βουτιά πραγματοποιεί το δολάριο έναντι του γεν και του ευρώ, ενώ ενισχύεται έναντι των νομισμάτων των αναδυόμενων οικονομιών. Το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 1,2% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο $1,10.

Σε νέο χαμηλό έναντι του δολαρίου διολισθαίνει η βρετανική λίρα, στα $1,432.

Ράλι πραγματοποιούν τα αμερικανικά ομόλογα. Η απόδοση του 10ετούς τίτλου, η οποία κινείται αντίστροφα από την τιμή, καταγράφει πτώση 10 μονάδων βάσης στο 1,99%.

Aπό το μέτωπο των μάκρο, το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι λιανικές πωλήσεις διολίσθησαν 0,1%. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα παραμείνουν αμετάβλητες.

Για το σύνολο του 2015, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 2,1%. Πρόκειται για την πιο αδύναμη μέτρηση από το 2009. Το 2014 είχαν ενισχυθεί 3,9%.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν 0,2%. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση 0,2%. Η πτώση για το 2015 ανήλθε στο 1%, η μεγαλύτερη των τελευταίων πέντε ετών.

Xαμηλότερα κινήθηκε τον Δεκέμβριο και η βιομηχανική παραγωγή, κλείνοντας τον τελευταίο μήνα του έτους με απώλειες 0,4%. 

Στο ταμπλό, απώλειες 9% καταγράφει η μετοχή της Intel. Xαμηλότερα 3% κινείται η μετοχή της Microsoft.

Πτώση πάνω από 3% σημιώνουν οι μετοχές των Chevron και Caterpillar.

Η μετοχή της Citigroup καταγράφει πτώση 4%, παρά την αύξηση 10% στα κέρδη δ' τριμήνου που ανακοίνωσε νωρίτερα την Πέμπτη. Απώλειες 2,5% σημειώνει η μετοχή της JP Morgan και 2% της Wells Fargo. 

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v