Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδική ανάσα για τους Dow Jones και S&P

Σε θετικό έδαφος γύρισε η Wall Street λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης. Κέρδη για τους Dow Jones, S&P μετά από τρεις μέρες απωλειών. Οριακή πτώση για τον Nasdaq. Ισχυρές πιέσεις στον ενεργειακό κλάδο. Στο προσκήνιο οι ανησυχίες για την Κίνα. Καλά τα αποτελέσματα της Alcoa. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Κέρδη κατέγραψαν οι Dow Jones, S&P σε μια συνεδρίαση έντονων διακυμάνσεων κόντρα στις ανησυχίες για την κινεζική οικονομία και τη νέα πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Ειδικότερα, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε σε χαμηλό Δεκεμβρίου 2003 καταγράφοντας πτώση 5,3% στα 31,41 δολάρια ανά βαρέλι, μετά από πρόβλεψη της Morgan Stanley ότι η τιμή του μαύρου χρυσού μπορεί να φτάσει έως τα 20 δολ. λόγω ανατίμησης του αμερικανικού νομίσματος. Σημειώνεται ότι νωρίτερα το πετρέλαιο είχε «βουλιάξει» έως τα 30,91 δολ.

Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής αναλυτής της Tower Brigde Advisor, James Meyer, «Είναι μάλλον απίθανο να ξεκινήσει ράλι η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά αν πρώτα δεν σταθεροποιηθεί η τιμή του πετρελαίου».

Παράλληλα, αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος και από τη νέα «βουτιά» 5,32% του κινεζικού χρηματιστηρίου καθώς παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για επιβράδυνση της ανάπτυξης στη δεύτερη μεγαλύτερη παγκόσμια οικονομία.

Ωστόσο προς το τέλος της ημέρας οι χρηματιστηριακοί δείκτες Dow Jones και S&P γύρισαν σε θετικό έδαφος τερματίζοντας πτωτικό σερί τριών συνεδριάσεων.

Στο αμερικανικό χρηματιστήριο, o Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,32% στις 16.398 μονάδες, ο S&P κατέγραψε κέρδη μόλις 0,09% στις 1.923 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,12% στις 4.637 μονάδες.

Πρωταγωνιστής των απωλειών ήταν ο ενεργειακός κλάδος με τις μετοχές των Chevron και Exxon Mobil να υποχωρούν 1,5% και 1,3% αντίστοιχα.

Στον δείκτη Dow Jones τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Cisco (+2,2%) και Intel (+2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση οι DuPont (-3,2%) και Caterpillar (-2,8%).

Επιπλέον από πλευράς εταιρικών ειδήσεων, η φαρμακευτική Shire μετά από προσπάθειες έξι μηνών, προχωρά στην εξαγορά της Baxalta International έναντι 32 δισ. δολαρίων.

Αντίστοιχα, καλύτερα των αναμενόμενων προσαρμοσμένα κέρδη ανακοίνωσε η Alcoa στο δ' τρίμηνο. Συγκεκριμένα τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 4 σεντς έναντι 2 σεντς που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ανέκαμψε για δεύτερη διαδοχική ημέρα έναντι του ευρώ καθώς ενισχύθηκε 0,4% στο 1,0880 δολ. έναντι 1,0926 την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,2% στα 1.096,20 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε άνοδο κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,16% και αντίστοιχα η απόδοση του γερμανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 0,54%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v