Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μαζεύεται» η Wall μετά την ανακοίνωση του Πεκίνου

Στην αμερικανική αγορά το νήμα των πιέσεων, μετά τη δεύτερη αναστολή συναλλαγών στην Κίνα. «Πυροσβεστική» η ανακοίνωση του Πεκίνου. Στον τεχνολογικό κλάδο οι μεγαλύτερες απώλειες. Στο επίκεντρο και η μεγάλη «βουτιά» του πετρελαίου. Ανοδος για χρυσό πάνω από τα 1.100 δολάρια.

Περιορίζονται οι ισχυρές απώλειες στην αμερικανική αγορά, μετά την ανακοίνωση του Πεκίνου για αναστολή του συστήματος διακοπής των συναλλαγών, που προκάλεσε δυο αναστολές διαπραγμάτευσης της κινεζικής αγοράς εντός της εβδομάδας. 

Αυτή την ώρα, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 200 μονάδες ή 1,19% στις 16.706 μονάδες, ενώ ο S&P απομακρύνεται περαιτέρω από τις 2.000 μονάδες, με απώλειες 1,27% στις 1.965 μονάδες. Απώλειες 1,7% και για τον Nasdaq, στις 4.752 μονάδες.

Λίγο μετά το άνοιγμα της αγοράς, και αφού ο Dow Jones ξεκίνησε με απώλειες μεγαλύτερες των 300 μονάδων, οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές ανακοίνωσαν την αναστολή λειτουργίας του μηχανισμού διακοπής συναλλαγών σε περιπτώσεις μεγάλων απωλειών, μετά τις δυο αναστολές που προκάλεσαν μεγάλους κλυδωνισμούς στις διεθνείς αγορές.
 
Σημειώνεται ότι οι συναλλαγές στο κινεζικό χρηματιστήριο διακόπηκαν μετά από 30 λεπτά διαπραγμάτευσης, μετά και την κίνηση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας να επιτρέψει στο γουάν να διολισθήσει περαιτέρω έναντι του δολαρίου. 

Και οι 10 κλάδοι του S&P είναι στο "κόκκινο", με πρωταγωνιστή τον τεχνολογικό, που καταγράφει απώλειες 2,3%. Μεγάλες απώλειες καταγράφουν τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Apple και η Yahoo. 

"Το χρηματιστήριο είναι ακόμη ακριβό και ευάλωτο σε εξωγενή σοκ. Είμαστε στο μέσον μιας διόρθωσης αλλά δεν είναι το τέλος του κόσμου", υπογραμμίζει ο Jack Ablin, αναλυτής της BMO Private Bank. Αλλοι αναλυτές της αμερικανικής αγοράς επισημαίνουν ότι αυξάνονται οι ανησυχίες πως οι κινεζικές αρχές χάνουν τον έλεγχο της κατάστασης. 

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης και οι ισχυρές πιέσεις στο πετρέλαιο, με τον "μαύρο χρυσό" να υποχωρεί σε χαμηλά 12 ετών, με απώλειες 2,7% στα 32,9 δολάρια το βαρέλι.

Ανοδικά κινείται ο χρυσός, επωφελούμενος και από το status "ασφαλούς λιμένα" στις αναταράξεις των αγορών. Το κίτρινο μέταλλο ενισχύεται 1,2% στα 1.106 δολάρια η ουγκιά. 

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα 42 ετών, στις 277.000.

Στην Ευρώπη περιορίζονται επίσης οι μεγάλες πιέσεις, με τις αγορές ωστόσο να παραμένουν στο "βαθύ κόκκινο". Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχωρεί 2,1% στις 5.946 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχωρεί 2,5% στις 9.961 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι υποχωρεί 1,8% στις 4.398 μονάδες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v