Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τερμάτισε το πτωτικό σερί για τους Dow Jones και S&P

Οριακή άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες Dow Jones και S&P μετά από τρεις διαδοχικές πτώσεις. Απώλειες για τον Nasdaq. Χαμηλότερα 2,4% η μετοχή της Apple. Παραμένει στο επίκεντρο η Κίνα. Κάτω από τα 36 δολάρια το πετρέλαιο. Σε υψηλό δύο εβδομάδων ο χρυσός.

Με μικτά πρόσημα έκλεισε η Wall Street μετά τη μεγάλη πτώση της Δευτέρας που προκάλεσε η αναστολή διαπραγμάτευσης του χρηματιστηρίου της Κίνας.

To αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στήριξαν τόσο οι καλύτερες των αναμενόμενων πωλήσεις αυτοκινήτων στις ΗΠΑ όσο και η απόφαση της Κινεζικής Κεντρικής Τράπεζας να διαθέσει σχεδόν 20 δισ. δολάρια στην εγχώρια αγορά.

Ειδικότερα, στην αγορά αυτοκινήτων η Fiat Chrysler ανακοίνωσε αύξηση 13% στις πωλήσεις τον Δεκέμβριο και η Ford αύξηση 5% ενώ στην Κίνα η ένεση ρευστότητας από την Κεντρική Τράπεζα κατάφερε να επαναφέρει την ηρεμία στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά (-0,17%).

Στον αντίποδα, αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος από τη νέα πτώση της τιμής του πετρελαίου καθώς προκάλεσε πιέσεις στο ενεργειακό κλάδο στη Wall Street.

Στο αμερικανικό χρηματιστήριο, o Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,06% στις 17.159 μονάδες, ο S&P σημείωσε κέρδη 0,22% στις 2.017 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,25% στις 4.891 μονάδες.

Από πλευράς τίτλων, ράλι για δεύτερη μέρα κατέγραψαν οι μετοχές των όπλων καθώς αναλυτές εκτιμούν ότι ο νέος νόμος οπλοκατοχής που προσπαθεί να περάσει ο Ομπάμα θα προκαλέσει –τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα- αυξημένες πωλήσεις.

Αντίθετα, πιέσεις ασκήθηκαν στην μετοχή της Apple (-2,4%) καθώς οι αναλυτές φοβούνται για μειωμένες πωλήσεις iPhones στο 2016.

Στην αγορά συναλλάγματος, οι επενδυτές στράφηκαν για δεύτερη μέρα στο δολάριο το οποίο θεωρείται ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους αβεβαιότητας. Ειδικότερα το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε 0,9% στο 1,0748 από 1,0831 την Δευτέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το πετρέλαιο δεν κατάφερε να κινηθεί ανοδικά αν και παραμένει η ένταση στις σχέσεις της Σαουδικής Αραβίας με το Ιράν. Σήμερα το αργό υποχώρησε 2,2% στα 35,97 δολάρια ανά βαρέλι. Στον αντίποδα η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε σε υψηλό δύο εβδομάδων στα 1.078 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση κατά δύο μονάδες βάσης στο 2,23% και η απόδοση του γερμανικού 10ετούς κατά τρεις μονάδες βάσης στο 0,54%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v