Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαθιά στο «κόκκινο» η Wall Street

Πτώση άνω των 300 μονάδων για τον Dow Jones λόγω της διολίσθησης του γουάν και των γεωπολιτικών εντάσεων. Τα πρακτικά που δημοσιοποίησε η Fed δεν καθησύχασαν τους επενδυτές. Καλύτερα του αναμενόμενου τα στοιχεία για απασχόληση και εμπορικό ισοζύγιο. Σε νέο χαμηλό 11 ετών το πετρέλαιο.

Οι ανησυχίες για την πορεία της κινεζικής οικονομίας, μετά και τη νέα διολίσθηση του γουάν, σε συνδυασμό με την κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων σε Μέση Ανατολή και Ασία, «δοκιμάζουν» τους επενδυτές της Wall Street.

Το ξημέρωμα της Τετάρτης έφερε αρνητικές ειδήσεις από την Ασία, μετά την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας για επιτυχή δοκιμή της πρώτης βόμβας υδρογόνου της, είδηση που σήμανε συναγερμό τόσο σε ασιατικές χώρες όπως η Ιαπωνία και η Ν. Κορέα, αλλά και στη Δύση, που τώρα εξετάζει πως θα «απαντήσει» -μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Παράλληλα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας άφησε σήμερα το γουάν να διολισθήσει σε ακόμα χαμηλότερο επίπεδο, εγείροντας για μια ακόμα φορά ανησυχίες ότι η κινεζική οικονομία μπορεί να βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση απ' όσο υπολογίζουν οι οικονομολόγοι.

Την ίδια ώρα, παραμένει τεταμένο το κλίμα στις σχέσεις Σαουδικής Αραβίας και Ιράν, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο απίθανο το ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ των χωρών του ΟΠΕΚ προκειμένου να μειωθεί η παραγωγή πετρελαίου ώστε να ομαλοποιηθούν οι τιμές σε μια υπερκορεσμένη αγορά.

Αποτέλεσμα, οι τιμές του πετρελαίου να υποχωρούν σήμερα έως και 5%, καταγράφοντας νέο χαμηλό 11 ετών, με το Brent να διολισθαίνει κάτω από τα 35 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό να κινείται γύρω στα 34,3 δολάρια.

Στον αντίποδα, ο χρυσός ενισχύεται κατά περισσότερο από 1%, στα 1.090 δολάρια η ουγκιά, ενώ το δολάριο κινείται σε υψηλό ενός μήνα έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων.

Προ ολίγου, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed της 15ης-16ης Δεκεμβρίου, κατά την οποία αποφασίστηκε η πρώτη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων εδώ και μια δεκαετία. Τα πρακτικά έδειξαν πως ορισμένα στελέχη της Fed, αν και η απόφαση ήταν ομόφωνη, εξέφρασαν ανησυχία για την πορεία του πληθωρισμού. Επίσης, τα πρακτικά έδειξαν πως σταδιακά θα υπάρξουν και άλλες αυξήσεις επιτοκίων. 

Οι επενδυτές φαίνεται να ανησυχούν για τον ρυθμό της αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ, αλλά και για τις υπερτιμημένες αποτιμήσεις εταιρειών, σε μια περίοδο που οι προοπτικές για την εταιρική κερδοφορία δεν είναι οι καλύτερες.

Λίγο νωρίτερα, ανακοινώθηκαν στοιχεία για την απασχόληση, που έδειξαν ότι οι ιδιώτες εργοδότες δημιούργησαν 257.000 θέσεις εργασίας, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τις 192.000 θέσεις που προέβλεπαν οι αναλυτές. Παράλληλα, τα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο έδειξαν ότι το έλλειμμα περιορίστηκε τον Νοέμβριο κατά 5% στα 42,4 δις. δολάρια.

Ο δείκτης Dow Jones καταγράφει πτώση 1,92% ή 325 μονάδων στις 16.833 μονάδες, ο δείκτης S&P 500 υποχωρεί κατά 1,77% στις 1.981 μονάδες και κατά 1,7% ο δείκτης Nasdaq στις 4.809 μονάδες.

Η ανησυχία για την πορεία της κινεζικής οικονομίας, τις γεωπολιτικές εξελίξεις, αλλά και η «βουτιά» της τιμής του πετρελαίου επέφεραν βαριές απώλειες και για τις ευρωαγορές, με τον δείκτη FTSEurofirst 300 να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων.

Πλήγμα δέχθηκε και ο κλάδος της τεχνολογίας, μετά την είδηση πως η Apple αναμένεται να μειώσει την παραγωγή ορισμένων μοντέλων iPhone αυτό το τρίμηνο.

Νωρίτερα, είχαν ανακοινωθεί καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για τον ιδιωτικό τομέα της ευρωζώνης τον Δεκέμβριο, αν και η συνέχιση της μείωσης τιμών δείχνει πως η ΕΚΤ θα πρέπει να λάβει επιπλέον μέτρα για να αυξηθεί ο πληθωρισμός. Ο γερμανικός ιδιωτικός τομέας εμφάνισε ισχυρή ανάπτυξη, όμως στη Γαλλία οι τρομοκρατικές επιθέσεις "πάγωσαν" τον τομέα των υπηρεσιών.

Εν τω μεταξύ, το μέλος της ΕΚΤ, Peter Praet, δήλωσε πως η ΕΚΤ δεν έχει «Plan B» για να αυξήσει τον πληθωρισμό, σημειώνοντας πως η νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα παραμείνει χαλαρή για όσο χρειαστεί.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v