Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαριές απώλειες στη Wall Street

Ισχυρές πιέσεις στην αμερικανική αγορά, με τον Dow Jones να χάνει 350 μονάδες. Κλυδωνισμοί στις διεθνείς αγορές μετά τη δεύτερη αναστολή συναλλαγών στην Κίνα. «Πυροσβεστική» η ανακοίνωση του Πεκίνου. Στο επίκεντρο και η μεγάλη «βουτιά» του πετρελαίου. Ανοδος για χρυσό πάνω από τα 1.100 δολάρια.

«Βουτιά» στις διεθνείς αγορές προκαλεί ο κινεζικός... ιός, καθώς η δεύτερη αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών στην Κίνα σήμερα τρομάζει τους επενδυτές. 

Αυτή την ώρα, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 340 μονάδες ή 2% στις 16.565 μονάδες, ενώ ο S&P απομακρύνεται περαιτέρω από τις 2.000 μονάδες, με απώλειες 2,12% στις 1.948 μονάδες. Απώλειες 2,7% και για τον Nasdaq, στις 4.704 μονάδες.

Νωρίτερα, η ανακοίνωση του Πεκίνου για αναστολή του συστήματος διακοπής των συναλλαγών, περιόρισε τις απώλειες στις αγορές, με την ανακούφιση ωστόσο να αποδεικνύεται βραχύβια.

Σημειώνεται ότι οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές ανακοίνωσαν την αναστολή λειτουργίας του μηχανισμού διακοπής συναλλαγών σε περιπτώσεις μεγάλων απωλειών. Οι συναλλαγές στο κινεζικό χρηματιστήριο διακόπηκαν μετά από 30 λεπτά διαπραγμάτευσης, μετά και την κίνηση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας να επιτρέψει στο γουάν να διολισθήσει περαιτέρω έναντι του δολαρίου. 

Και οι 10 κλάδοι του S&P είναι στο "κόκκινο", με πρωταγωνιστή τον τεχνολογικό, που καταγράφει απώλειες άνω του 3%. Μεγάλες απώλειες καταγράφουν τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Apple και η Yahoo. 

"Το χρηματιστήριο είναι ακόμη ακριβό και ευάλωτο σε εξωγενή σοκ. Είμαστε στο μέσον μιας διόρθωσης αλλά δεν είναι το τέλος του κόσμου", υπογραμμίζει ο Jack Ablin, αναλυτής της BMO Private Bank. Αλλοι αναλυτές της αμερικανικής αγοράς επισημαίνουν ότι αυξάνονται οι ανησυχίες πως οι κινεζικές αρχές χάνουν τον έλεγχο της κατάστασης. 

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης και οι ισχυρές πιέσεις στο πετρέλαιο, με τον "μαύρο χρυσό" να υποχωρεί σε χαμηλά 12 ετών, με απώλειες 2% στα 33,3 δολάρια το βαρέλι.

Ανοδικά κινείται ο χρυσός, επωφελούμενος και από το status "ασφαλούς λιμένα" στις αναταράξεις των αγορών. Το κίτρινο μέταλλο ενισχύεται 1,5% στα 1.108 δολάρια η ουγκιά. 

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα 42 ετών, στις 277.000.

Στην Ευρώπη, o δείκτης Stoxx 600 απέφυγε τα χειρότερα καθώς έκλεισε με πτώση 2,07% στις 347 μονάδες, ενώ νωρίτερα είχε φτάσει να «βουλιάζει» έως τις 341,5 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε απώλειες 1,97% στις 5.954 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 2,29% στις 9.980 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με πτώση 1,71% στις 4.404 μονάδες.

Στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε χαμηλότερα 1,5% στις 9.059 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με πτώση 1,14% στις 20.189 μονάδες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v