Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Sell-off στη Wall Street με το βλέμμα στο πετρέλαιο

«Βουτιά» 364 μονάδων κατέγραψε ο Dow Jones καθώς οι διακυμάνσεις του αργού συνεχίζουν να τρομάζουν τους επενδυτές. Σε χαμηλό τριών μηνών ο S&P. Ήπια ανάπτυξη βλέπει η Fed. Οριακά υψηλότερα το πετρέλαιο στη Νέα Υόρκη. Κάτω από τα 30 δολ. το Brent. Ενισχύθηκε ο χρυσός. Πιέσεις στο δολάριο.

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street καθώς η απόπειρα ανάκαμψης της τιμής του πετρελαίου δεν είχε τη δυναμική που ανέμεναν οι επενδυτές.

Συγκεκριμένα, μπορεί η σημερινή συνεδρίαση να ξεκίνησε με άνοδο των δεικτών εξαιτίας του «άλματος» της τιμής του πετρελαίου έως τα 31,71 δολάρια ανά βαρέλι, ωστόσο αργότερα η ανακοίνωση της αύξησης των αποθεμάτων στις ΗΠΑ περιόρισε αισθητά την άνοδο του αργού και γύρισε σε αρνητικό έδαφος τη Wall Street. Τελικά το πετρέλαιο στη Νέα Υόρκη ενισχύθηκε μόλις 0,1% στα 30,48 δολάρια ανά βαρέλι ενώ το αργό Brent έπεσε ακόμα και κάτω από τα 30 δολ. για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2004.

Επιπλέον, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε και η βελτίωση των στοιχείων του εμπορικού ισοζυγίου στην Κίνα αφού οι εξαγωγές τον Δεκέμβριο κατέγραψαν πτώση μόλις 1,4% και οι εισαγωγές 7,6%. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν μείωση 8% και 11% αντίστοιχα. Αξίζει να αναφερθεί ότι παρά τα καλά οικονομικά στοιχεία στην Κίνα, τελικά ο χρηματιστηριακός δείκτης της Σαγκάης «βούλιαξε» 2,41%.

Παράλληλα δόθηκε στη δημοσιότητα η Beige Book, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με μέτριους ρυθμούς.

Στο αμερικανικό χρηματιστήριο, o Dow Jones έκλεισε με πτώση 2,21% ή 364 μονάδων στις 16.151, ο S&P κατέγραψε απώλειες 2,5% στις 1.890 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 3,41% στις 4.526 μονάδες.

Στον δείκτη Dow Jones, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των Home Depot (-4,8%) και Goldman Sachs (-4,1%) ενώ ανοδικά κινήθηκε η Exxon Mobil (+0.5%).

Επιπλέον, o τίτλος της Microsoft υποχώρησε 2,2%, μετά την ανακοίνωση της διοίκησης ότι εγκαταλείπει τα Windows 8.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,0874 δολ. από 1,0860 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,2% στα 1.087,10 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση δύο μονάδων βάσης στο 2,09% και αντίστοιχα η απόδοση του γερμανικού 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά τρεις μονάδες βάσης στο 0,5%.

 

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v