Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η πτώση του πετρελαίου δεν φόβισε τη Wall Street

Άνοδος στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Dow Jones να κερδίζει 117 μονάδες. Συνεδρίαση έντονων διακυμάνσεων. «Βουτιά» 9,1% για την Alcoa. Κάτω από τα 30 δολ. βρέθηκε το πετρέλαιο (ενδοσυνεδριακά) για πρώτη φορά από το 2003. Τρίτη σερί πτώση για τον χρυσό. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street με ώθηση από τα καλά στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ, και την άνοδο του χρηματιστηρίου στην Κίνα, παρά τη νέα πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Ειδικότερα, ακόμα και κάτω από το ψυχολογικό όριο των 30 δολαρίων έφτασε να διαπραγματεύεται το πετρέλαιο, προβληματίζοντας έντονα στους επενδυτές και γυρίζοντας σε αρνητικά πρόσημα τους χρηματιστηριακούς δείκτες. Ωστόσο, αργότερα, οι πιέσεις αποκλιμακώθηκαν και ο μαύρος χρυσός έκλεισε στα 30,44 δολάρια ανά βαρέλι καταγράφοντας πτώση 3,1%.

Αν και το πετρέλαιο για μεγάλο διάστημα καθήλωσε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών, η Wall Street γύρισε δυναμικά ανοδικά λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης.

Τα κέρδη στους δείκτες στήριξε η έστω και μικρή άνοδος του κινεζικού χρηματιστηρίου. Όπως αναφέρει ο αναλυτής της Oanda, Craig Erlam, «Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αγορές ξαναβρίσκουν το βηματισμό τους καθώς η σταθερή πορεία του γουάν για τρίτη ημέρα φαίνεται να επαναφέρει την ηρεμία στο κινεζικό χρηματιστήριο».

Επιπλέον, θετικός ήταν ο αντίχτυπος από το μέτωπο της απασχόλησης στις ΗΠΑ καθώς οι ανοιχτές θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 82.000 στις 5,43 εκατ. τον Νοέμβριο, από το αναθεωρημένο μέγεθος των 5,35 εκατ. τον προηγούμενο μήνα.

Στο αμερικανικό χρηματιστήριο, σε μια συνεδρίαση με έντονες διακυμάνσεις, o Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,72% ή 117 μονάδων στις 16.516, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,8% στις 1.939 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,04% στις 4.686 μονάδες.

Στον δείκτη Dow Jones τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των UnitedHealth (+2,5%) και Exxon Mobil (+2,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση οι DuPont (-1%) και Wal-Mart (-0,9%).

Επιπλέον, η μετοχή της Alcoa «βούλιαξε» 9,1% καθώς μπορεί τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή να διαμορφώθηκαν στα 4 σεντς έναντι 2 σεντς που προέβλεπαν οι αναλυτές, ωστόσο τα έσοδα μειώθηκαν αισθητά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε ανοδικά για τρίτη διαδοχική ημέρα έναντι του ευρώ καθώς ενισχύθηκε 0,2% στο 1,0845 δολ. έναντι 1,0861 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε 1% στα 1.085,20 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση οχτώ μονάδων βάσης στο 2,10% και αντίστοιχα η απόδοση του γερμανικού 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά μία μονάδα βάσης στο 0,53%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v