Καθώς η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι, οι παραγωγοί της μεγαλύτερης πετρελαιοεξαγωγικής χώρας της δυτικής Ευρώπης βρίσκονται σε σημαντικά χειρότερη κατάσταση απ' όσο βρέθηκαν το 2008, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η πετρελαϊκή βιομηχανία της Νορβηγίας «βρίσκεται τώρα σε κρίση, δεν μπορούμε να το αρνηθούμε», δήλωσε η γενική διευθύντρια της Νορβηγικής Διεύθυνσης Πετρελαίου, Bente Nyland.
Κατά την ίδια, υπάρχει μια τάση οι πετρελαϊκές εταιρείες να θέτουν ως προτεραιότητα τα βραχυπρόθεσμα κέρδη αντί για τη «μακροπρόθεσμη δημιουργία αξίας», καθώς οι τιμές συνεχίζουν να πέφτουν.
Ωστόσο, η κυβέρνηση της χώρας αποκλείει το ενδεχόμενο περαιτέρω παρεμβάσεων για στήριξη της αγοράς. Η υπουργός Οικονομικών Siv Jensen τονίζει πως οι προτάσεις για τον προϋπολογισμό που τέθηκαν το προηγούμενο έτος ήδη περιλαμβάνουν «αρκετή επέκταση» και θα βοηθήσουν ώστε να περιοριστούν οι απώλειες θέσεων εργασίας.
Η νορβηγική κυβέρνηση βασίζει τώρα τις ελπίδες της στην υποτίμηση του νομίσματος που ακολουθεί την πτώση του πετρελαίου και βοήθησε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα αυξάνει την εξάρτησή της από το κρατικό επενδυτικό ταμείο ύψους 805 δισ. δολαρίων για να αντιμετωπίσει τις «τρύπες» του προϋπολογισμού.
«Η χρηματοοικονομική κρίση δεν ήταν τίποτα σε σύγκριση με αυτό που συμβαίνει τώρα», σχολιάζει ο αναλυτής της Swedbank, Teodor Sveen Nilsen. «Η εξορυκτική δραστηριότητα θα μειωθεί. Δεν είναι καλό για τη Νορβηγία και δεν είναι καλό για το νορβηγικό ράφι».
Το ερώτημα είναι πόσο γρήγορα θα φέρει μια οικονομική προσαρμογή η αποδυνάμωση της κορώνας. Αν και η Nyland σημειώνει πως η εξορυκτική δραστηριότητα παραμένει υψηλή, ωστόσο η Διεύθυνσή της προέβλεψε την Πέμπτη ότι φέτος οι πετρελαϊκές επενδύσεις θα καταγράψουν πτώση 10% και συνεχιζόμενη πτώση των επενδύσεων κάθε χρόνο μέχρι το 2019.
Ήδη, οι μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες της χώρας, με πρώτη τη Statoil, έχουν προχωρήσει σε περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Σημειώνεται πως η Νορβηγία εξαρτάται από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για το ένα πέμπτο της οικονομικής της δραστηριότητας και ήδη η πετρελαϊκή βιομηχανία έχει «κόψει» σχεδόν 30.000 θέσεις εργασίας.