Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράλι στη Wall μετά τις πωλήσεις νέων κατοικιών

Με σημαντικά κέρδη ολοκλήρωσε την τελευταία συνεδρίασης της εβδομάδας η αμερικανική αγορά, καθώς η απρόσμενη αύξηση των πωλήσεων νέων κατοικιών άμβλυνε τους φόβους των επενδυτών για την κρίση στην αγορά κατοικιών των ΗΠΑ και οδήγησε τους βασικούς δείκτες να καταγράψουν εβδομαδιαία άνοδο μεγαλύτερη των δύο ποσοστιαίων μονάδων. Με κέρδη έκλεισαν Παρίσι και Λονδίνο, οριακές απώλειες για τον DAX 30 στην Φρανκφούρτη.

Με σημαντικά κέρδη ολοκλήρωσε την τελευταία συνεδρίασης της εβδομάδας η αμερικανική αγορά, καθώς η απρόσμενη αύξηση των πωλήσεων νέων κατοικιών άμβλυνε τους φόβους των επενδυτών για την κρίση στην αγορά κατοικιών των ΗΠΑ και οδήγησε τους βασικούς δείκτες να καταγράψουν εβδομαδιαία άνοδο μεγαλύτερη των δύο ποσοστιαίων μονάδων.

Ειδικότερα, ο Dow Jones ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση 143 μονάδες υψηλότερα και συγκεκριμένα στις 13.378,06 μονάδες, καταγράφοντας ημερήσια κέρδη 1,07%, με αποτέλεσμα σε εβδομαδιαία βάση η μεταβολή του δείκτη να διαμορφωθεί στο 2,3%.

Ο Nasdaq έκλεισε στις 2.576,69 μονάδες, ενισχυμένος κατά 1,38% για την ημέρα και 2,8% για την εβδομάδα, ενώ ο S&P 500 κινήθηκε 1,15% υψηλότερα, ολοκληρώνοντας στις 1.479,37 μονάδες, με την εβδομαδιαία μεταβολή του δείκτη να διαμορφώνεται στο 2,3%.

Σημειώνεται ότι η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε εν μέσω θετικού κλίματος, λόγω της σημαντικής αύξησης (5,9%) που εμφάνισαν οι παραγγελίες των διαρκών καταναλωτικών αγαθών στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, αλλά με έκδηλη την επιφυλακτικότητα των επενδυτών για τις εξελίξεις στην αγορά στεγαστικών δανείων χαμηλής εξασφάλισης.

Ωστόσο, η ανακοίνωση στη συνέχεια των στοιχείων για τις πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, οι οποίες εμφάνισαν απροσδόκητη αύξηση κατά 2,8% έναντι εκτιμήσεων για υποχώρηση, ενίσχυσαν τις ελπίδες των επενδυτών ότι η κρίση στην αγορά κατοικιών ίσως να βρίσκεται στο τέλος της.

Από τον επιχειρηματικό στίβο, σημαντικά ενισχυμένη έκλεισε η μετοχή της Gap, της μεγαλύτερης επιχείρησης λιανικής πώλησης ρούχων στις ΗΠΑ, μετά την ανακοίνωση αύξησης 19% στα καθαρά κέρδη δεύτερου οικονομικού τριμήνου, μετά από επτά συνεχόμενα τρίμηνα συνεχούς μείωσης της κερδοφορίας της.

Κέρδη κατέγραψε επίσης ο τίτλος της Apple μετά τα δημοσιεύματα ότι η France Telecom βρίσκεται σε συζητήσεις με την αμερικανική εταιρία για την απόκτηση των δικαιωμάτων πώλησης του iPhone.

Επίσης, ανοδικά έκλεισε η μετοχή της Home Depot., μετά το δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι η εταιρία εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει κατά 1,2% την τιμή πώλησης της μονάδας HD Supply στα private-equity Bain Capital, Carlyle Group και Clayton Dubilier & Rice, προκειμένου να μην αποτύχει η συμφωνία.

Εν τω μεταξύ, σημαντικά κέρδη κατέγραψε το συμβόλαιο Οκτωβρίου του Light Crude Oil στην αγορά της Νέας Υόρκης, ολοκληρώνοντας την εβδομάδα στα 71,10 δολάρια το βαρέλι, με ημερήσια άνοδο 1,83%, έχοντας ενδοσυνεδριακά αναρριχηθεί μέχρι και τα 71,35 δολάρια.

Το δικαίωμα της 3Ε εκτινάχθηκε κατά 3,81% στα 48,27 δολάρια, ενώ το δικαίωμα του ΟΤΕ ενισχύθηκε κατά 0,82%, στα 15,96 δολάρια. Απώλειες 0,34% για το δικαίωμα της Εθνικής, στα 11,68 δολάρια.

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματαγορές στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 ολοκλήρωσε στις 6.220,10 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,37%, στην Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX 30 έκλεισε στις 7.507,27 μονάδες, με οριακές απώλειες 0,06%, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 διαμορφώθηκε 0,83% υψηλότερα, κλείνοντας στις 5.569,38 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v