Οδηγίες χρήσεως για... αγχωμένους επενδυτές

Ποια είναι η σωστότερη επενδυτική τακτική, όταν οι αγορές ”βυθίζονται”; Σύμφωνα με το ”FTAlphaville”, το blog των ”Financial Times”, να μην ασχοληθούμε καθόλου με την κρίση. Κλείνουμε τηλεοράσεις, υπολογιστές, σταματάμε να διαβάζουμε τον οικονομικό Τύπο και απλά περιμένουμε να ”περάσει η μπόρα”. Μία τακτική η οποία έχει φέρει αποτελέσματα, τουλάχιστον σε πειραματικό επίπεδο.

Οδηγίες χρήσεως για... αγχωμένους επενδυτές
Σε περιόδους κρίσεις των αγορών, οι επενδυτές εμφανίζουν ενδείξεις πανικού. Φροντίζουν να επικοινωνούν με χρηματιστές, φίλους που γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στις αγορές, να έχουν μόνιμα ανοιχτό τον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή στην ιστοσελίδα του εκάστοτε χρηματιστηρίου και να παρακολουθούν με αγωνία τηλεοπτικές εκπομπές που φιλοξενούν αναλυτές.

”Μέγα λάθος”, σημειώνει το ”FTAlphaville”, το blog των ”Financial Times”. Όπως τονίζει σε εκτενή του αναφορά, εάν πραγματικά θέλετε να ξεπεράσετε τη χρηματιστηριακή κρίση με τις μικρότερες δυνατές απώλειες, τότε κλείστε τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, τον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή και απλά περιμένετε να ”περάσει η μπόρα”.

Διαβάστε ένα βιβλίο, ασχοληθείτε με το αγαπημένο σας χόμπι, πηγαίνετε μία βόλτα. Αλλά σταματήστε να αγωνιάτε και να ζητάτε συμβουλές από κάθε φίλο και γνωστό που θεωρείται ότι ξέρει κάτι παραπάνω.

Η πρόταση από το blog των ”F.T.” δεν έχει τις ρίζες της σε κάποια διάθεση για αστεϊσμούς, αλλά σε ”πείραμα” που πραγματοποιήθηκε στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT).

O κ. Paul Andreassen, καθηγητής κοινωνικών επιστημών του MIT, συγκέντρωσε μερικούς φοιτητές –σπουδαστές είτε στις οικονομικές επιστήμες είτε στη διοίκηση επιχειρήσεων– οι οποίοι κλήθηκαν να διαρθρώσουν ένα χαρτοφυλάκιο.

Κατόπιν, τους χώρισε σε δύο ομάδες: η μία δεν θα είχε καμία ενημέρωση για την πορεία της επένδυσής της, παρά μόνο για το εάν κατέγραφε κέρδη ή απώλειες. Όμως, οι αιτίες των κερδών ή των απωλειών δεν θα γίνονταν γνωστές.

Η άλλη ομάδα φοιτητών θα είχε το επίπεδο της πληροφόρησης που μπορείς να αποκτήσεις εάν παρακολουθείς τις πλέον έγκυρες τηλεοπτικές εκπομπές για την πορεία των αγορών ή αν διαβάζεις τουλάχιστον δύο οικονομικές εφημερίδες ημερησίως και ταυτόχρονα εάν έχεις τη δυνατότητα πρόσβασης στα οικονομικά αποτελέσματα των εταιριών στις οποίες έχεις επενδύσει.

Ποια από τις δύο ομάδες κατέληξε με κέρδη; Όσο και εάν αυτό φανεί περίεργο –σε κάποιους ίσως και αδύνατο– η ομάδα η οποία δεν είχε την παραμικρή πληροφόρηση. Αυτή που είχε απλώς τοποθετήσει –έστω και εικονικά– ένα κεφάλαιο στην αγορά.

Ο λόγος; Σύμφωνα με τους ειδικούς η ”υπερπληροφόρηση” τελικά αποτελεί κακό σύμβουλο. Μπορεί να οδηγήσει σε βεβιασμένες κινήσεις, ιδιαίτερα επενδυτές που δεν διαθέτουν την απαραίτητη πείρα και υπομονή.

Πολλές φορές, όσοι έχουν στην κατοχή τους πληθώρα πληροφοριών για τις αγορές θεωρούν ότι μπορούν να προβλέψουν την πορεία τους και ότι μπορούν να τις ”νικήσουν”. Όμως, κάτι τέτοιο δεν το έχει κατορθώσει σχεδόν κανείς. Ακόμη και οι πλέον έμπειροι, διάσημοι και πλούσιοι επενδυτές έχουν χάσει χρήματα.

Τι συμβουλεύουν, λοιπόν, τόσο οι ”F.T.” όσο και οι ειδικοί; Αφού διαβάσετε αυτό το άρθρο, καλύτερα να κλείσετε τον υπολογιστή σας, να χαλαρώσετε και να έχετε υπομονή σχετικά με τις επενδύσεις σας.

Επιμέλεια: Σ. Ζαφείρη

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v