Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ΑΕΠ προβλημάτισε τη Wall Street

Με οριακές απώλειες έκλεισε η Wall Street. Μικρότερη της αναμενόμενης η αμερικανική ανάπτυξη. Στο προσκήνιο τα εταιρικά αποτελέσματα Q3 και τα επιχειρηματικά deals. Πάνω από τα 46 δολ. η τιμή του πετρελαίου. Πτώση 2,5% για τον χρυσό.

Τα απογοητευτικά στοιχεία ανάπτυξης στις ΗΠΑ, προκάλεσαν πιέσεις στη Wall Street.

Ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ στις ΗΠΑ στο γ' τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 1,5% έναντι 3,9% στο προηγούμενο τρίμηνο. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, το ισχυρό δολάριο επηρέασε αρνητικά το ΑΕΠ.

Επιπλέον οι μεταπωλήσεις κατοικιών τον Σεπτέμβριο μειώθηκαν για δεύτερο διαδοχικό μήνα.

Στον αντίποδα, σε χαμηλό τεσσάρων δεκαετιών παρέμειναν οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ, αν και αυξήθηκαν κατά 1000 στις 260.000 αιτήσεις.

Σημειώνεται ότι παραμένει στο προσκήνιο ο αντίχτυπος και από τη χθεσινή απόφαση της Fed να διατηρήσει σε μηδενικά επίπεδα τα επιτόκια, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό παράθυρο για πιθανή αύξηση τον Δεκέμβριο του 2015.

Ο Dow Jones έκλεισε με πτώση μόλις 0,13% στις 17.756 μονάδες, ο S&P κατέγραψε οριακές απώλειες 0,06% στις 2.089 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,43% στις 5.074 μονάδες.

Από πλευράς τίτλων, η Mastercard Inc. ενισχύθηκε 0,5% μετά την ανακοίνωση καλύτερων των αναμενόμενων αποτελεσμάτων γ' τριμήνου.

Επιπλέον ανοδικά κινήθηκε και η μετοχή της ConocoPhillips (+0,2%) αν και ο πετρελαϊκός όμιλος ανακοίνωσε μεγαλύτερες ζημιές σε σχέση με πέρυσι.

Σημειώνεται ότι μετά το πέρας της συνεδρίασης. αποτελέσματα τριμήνου θα ανακοινώσουν τα Starbucks Corp. (-1,7%) και το Linkedln Corp (+1,4%).

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν οι φήμες ότι η Pfizer ενδιαφέρεται να εξαγοράσει την Allergan. Σημειώνεται ότι αν επιτευχθεί το deal τότε ο νέος φαρμακευτικός οργανισμός θα έχει χρηματιστηριακή αξία άνω των 300 δισ. δολαρίων.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα (ADR) της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 0,85 σεντς, με πτώση 3,3%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύθηκε 0,4% έναντι του δολαρίου στο 1,0961 δολ. από 1,0924 την Τετάρτη.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου (συμβόλαιο Δεκεμβρίου) κατέγραψε άνοδο 0,3% στα 46,06 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 2,5% στα 1.147 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά επτά μονάδες βάσης στο 2,17%.

 

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v