Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τράπεζες έδωσαν ώθηση στη Wall

Η απόφαση της Fed «σόκαρε» προς στιγμήν τη Wall, ωστόσο οι δείκτες -με τραπεζική ώθηση- δεν άργησαν να γυρίσουν πάλι σε θετικό πεδίο και να κλείσουν με κέρδη μεγαλύτερα του 1%. Ράλι 6% για το πετρέλαιο, πτώση 0,8% για τον χρυσό. Σε υψηλό 2μήνου το δολάριο έναντι του ευρώ.

Με άνοδο σχεδόν 200 μονάδων έκλεισε τελικά ο Dow Jones, έχοντας «γυρίσει» σε αρνητικό πεδίο αμέσως μετά την ανακοίνωση της Fed, με τις μετοχές του χρηματοπιστωτικού τομέα -που ευνοούνται από τα αυξημένα επιτόκια- να δίνουν ώθηση στους δείκτες.

Αντιθέτως, απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές των εταιρειών κοινής ωφέλειας, οι οποίες επιβαρύνονται από μια αύξηση των επιτοκίων.

Η Fed αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα -κοντά στο μηδέν- τα επιτόκιά της αυτή τη φορά, όμως άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησής τους τον Δεκέμβριο. Οι αναλυτές περίμεναν τα επιτόκια να διατηρηθούν αμετάβλητα, ωστόσο ορισμένοι εξέφρασαν έκπληξη με την ξεκάθαρη αναφορά του Δεκεμβρίου. «Για να καθορίσει το αν θα είναι κατάλληλο να αυξήσει το εύρος του στόχου στην επόμενη συνεδρίασή της, η Επιτροπή θα αξιολογήσει την πρόοδο -υλοποιηθείσα και εκτιμώμενη- προς τους στόχους της μέγιστης επασχόλησης και του πληθωρισμού 2%», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Fed.

Μετά τη διήμερη συνεδρίαση, η Federal Reserve ανακοίνωσε πως εξακολουθεί να παρακολουθεί τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές εξελίξεις στο εξωτερικό, όμως δεν επανέλαβε ότι τα παγκόσμια ρίσκα πιθανόν να έχουν επίπτωση στην αμερικανική οικονομία -όπως είχε πει τον Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, αναφέρει πως η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται με μέτριο ρυθμό.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με κέρδη 1,13% στις 17.779,52 μονάδες, ο δείκτης S&P 500 υψηλότερα κατά 1,18% στις 2.090 μονάδες και ο δείκτης Nasdaq με κέρδη 1,30% στις 5.095,69 μονάδες.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα (ADR) της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στο 0,8719 σεντς, με άνοδο 1,98%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, με κέρδη 6,37% έκλεισε η τιμή του πετρελαίου, στα 45,95 δολάρια το βαρέλι, καθώς τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τα αμερικανικά αποθέματα αργού έδειξαν αύξηση 3,4 εκατ. βαρελιών την εβδομάδα, που έληξε στις 23 Οκτωβρίου, λίγο χαμηλότερη από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Πάνω από τα 1.180 δολάρια η ουγκιά κινήθηκε η τιμή του χρυσού, λόγω της πτώσης του δολαρίου εν αναμονή των ανακοινώσεων της Fed, «γύρισε» αργότερα σε απώλειες 0,75%, στα 1.157 δολάρια η ουγκιά.

Η ανακοίνωση της Fed οδήγησε και σε ενίσχυση του δολαρίου, σε υψηλό διμήνου έναντι του ευρώ, σε υψηλό επτά εβδομάδων έναντι του ελβετικού φράγκου και σε υψηλό δύο εβδομάδων έναντι της στερλίνας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v