Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεχνολογικό ράλι στη Wall Street

Ισχυρή άνοδος στο αμερικανικό χρηματιστήριο με ώθηση από τον τεχνολογικό κλάδο. «Άλμα» 2,3% για τον Nasdaq. Κέρδη 10,5% για Microsoft και 6,2% για Amazon. Τέταρτη εβδομάδα κερδών για τους δείκτες. Στο 1,10 δολ. το ευρώ. Σε χαμηλό δύο εβδομάδων ο χρυσός.

Τα καλά στοιχεία μεταποίησης στις ΗΠΑ, τα καλύτερα των αναμενόμενων εταιρικά αποτελέσματα των Microsoft και Amazon και η απόφαση της Κίνας να μειώσει τα επιτόκια, οδήγησαν σε κέρδη τη Wall Street.

Ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,9% στις 17.647 μονάδες, ο S&P κατέγραψε κέρδη 1,10% στις 2.075 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 2,28% στις 5.032 μονάδες.

Στην εβδομάδα, ο Dow Jones ενισχύθηκε 2,5%, ο S&P 2,1% και ο Nasdaq 3%.

Ανοδικά ξεκίνησε η συνεδρίαση της Wall Street με ώθηση από την απόφαση της Κίνας να μειώσει τόσο το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,35% όσο και το επιτόκιο καταθέσεων κατά 25 μ.β. στο 1,5%. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές η μείωση των επιτοκίων θα στηρίξει την εγχώρια οικονομική δραστηριότητα.

Επιπλέον θετικός ήταν ο αντίχτυπος από το υψηλό πέντε μηνών που έπιασε ο δείκτης μεταποίησης PMI τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ καθώς ανήλθε στις 54 μονάδες έναντι 52,7 που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Στο εταιρικό μέτωπο, τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Microsoft εκτόξευσαν τη μετοχή 10,5%. Συγκεκριμένα τα καθαρά κέρδη του ομίλου αυξήθηκαν στα 4,6 δισ. δολ. ή 67 σεντς ανά μετοχή έναντι 59 σεντς που ανέμεναν οι αναλυτές.

Αντίστοιχα, η μετοχή της Amazon ενισχύθηκε 6,2% καθώς η εταιρεία γνωστοποίησε κέρδη 74 εκατ. δολ. ή 17 σεντς ανά μετοχή από ζημιές 13 σεντς που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα (ADR) της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 0,89 σεντς, με «βουτιά» 5%.

Στην αγορά συναλλάγματος, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν για δεύτερη διαδοχική ημέρα στο ευρώ. Συγκεκριμένα το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα υποχώρησε σε χαμηλό άνω των δύο μηνών έναντι του δολαρίου, σημειώνοντας πτώση 1% στο 1,1007 δολ.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου (συμβόλαιο Δεκεμβρίου) κατέγραψε πτώση 1,7% στα 44,60 δολάρια ανά βαρέλι. Στην εβδομάδα ο μαύρος χρυσός υποχώρησε 5,6%.

Αντίστοιχα και η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,3% στα 1.162 δολ./oz, καταγράφοντας εβδομαδιαία πτώση 1,7%.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 2,08%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v