Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ και αποτελέσματα έδωσαν φτερά στη Wall Street

«Άλμα» 320 μονάδων κατέγραψε ο Dow Jones με ώθηση από τις προσδοκίες για επέκταση του QE και τα καλύτερα των αναμενόμενων εταιρικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ. Κέρδη 8,2% για τη μετοχή των Mc Donalds. Σε χαμηλό δύο μηνών το ευρώ έναντι του δολαρίου. Ανέκαμψε από το χαμηλό τριών εβδομάδων το πετρέλαιο.

Η διαβεβαίωση Ντράγκι για επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης σε περίπτωση που χρειαστεί, σε συνδυασμό με τα καλά στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ και τα καλύτερα των αναμενόμενων εταιρικά αποτελέσματα (βλέπε Mc Donalds), οδήγησαν σε κέρδη τους δείκτες της Wall Street.

Ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 1,87% ή 320 μονάδων στις 17.489, ο S&P κατέγραψε κέρδη 1,66% στις 2.052 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,65% στις 4.920 μονάδες.

Με ισχυρά κέρδη ξεκίνησε η συνεδρίαση της Wall Street καθώς για άλλη μια φορά ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι διαβεβαίωσε πως η Κεντρική Τράπεζα θα επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και μετά τον Σεπτέμβριο του 2016 σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, οι Κεντρικές Τράπεζες τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη δείχνουν αποφασισμένες να στηρίξουν την παγκόσμια ανάπτυξη. Ωστόσο η κάθε τράπεζα ακολουθεί τον δικό της τρόπο. Η Fed αναβάλλοντας συνεχώς την επικείμενη αύξηση των επιτοκίων και η ΕΚΤ δηλώνοντας έτοιμη να επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Επιπλέον, θετικός ήταν ο αντίχτυπος και από τη μικρότερη της αναμενόμενης αύξηση στις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα οι αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 3.000 στις 259.000 αιτήσεις έναντι 265.000 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Στο εταιρικό μέτωπο, καλύτερα των αναμενόμενων εταιρικά αποτελέσματα γ' τριμήνου ανακοίνωσαν τα Mc Donalds, με την εν λόγω μετοχή να ενισχύεται 8,2%.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα (ADR) της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 0,95 σεντς, με «άλμα» 4,8%.

Στην αγορά συναλλάγματος, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στο ευρώ μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης τύπου του Μάριου Ντράγκι. Συγκεκριμένα το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα υποχώρησε σε χαμηλό δύο μηνών έναντι του δολαρίου, με πτώση 2% στο 1,1117 δολ.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου (συμβόλαιο Δεκεμβρίου) κατέγραψε άνοδο 0,4% στα 45,38 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε οριακά χαμηλότερα 0,1% στα 1.166 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά μία μονάδα βάσης στο 2,02%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v