Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στο νήμα για τη Wall Street

Σε άνοδο γύρισαν οι δείκτες Dow Jones και S&P λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης. Προβλημάτισαν τα εταιρικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ και ο ρυθμός ανάπτυξης στην Κίνα. «Βουτιά» 4,8% για τη μετοχή της Morgan Stanley. Κάτω από τα 46 δολ. το πετρέλαιο.

Κέρδη στη Wall Street παρόλο που απογοήτευσαν τα οικονομικά στοιχεία στην Κίνα και τα εταιρικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, προβλημάτισε η ανάπτυξη στην Κίνα, η οποία διαμορφώθηκε κάτω του 7% για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση.

Επιπλέον κατώτερα των αναμενόμενων ήταν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο τραπεζικός όμιλος της Morgan Stanley καθώς τα καθαρά κέρδη τριμήνου μειώθηκαν κατά 42,4% και τα έσοδα κατά 12,8%. Όπως σχολιάζει το Reuters, έως τώρα έξι από τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει απογοητευτικά αποτελέσματα. Μόνη εξαίρεση η Wells Fargo.

Παράλληλα αρνητικός είναι ο αντίκτυπος και από τη νέα πτώση της τιμής του πετρελαίου σε χαμηλό δύο εβδομάδων καθώς προκάλεσε πιέσεις στις μετοχές του ενεργειακού κλάδου.

Στο μέτωπο της οικονομίας, η κατασκευαστική εμπιστοσύνη ανήλθε σε υψηλό 10 ετών τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στις 64 μονάδες έναντι 62 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,08% στις 17.230 μονάδες, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,03% στις 2.033 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,38% στις 4.905 μονάδες.

Σημειώνεται ότι οι Dow Jones και S&P διαπραγματεύονταν με αρνητικό πρόσημο σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, ωστόσο γύρισαν σε θετικό έδαφος στο κλείσιμο.

Από πλευράς τίτλων, όπως προαναφέρθηκε, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στον τραπεζικό και ενεργειακό κλάδο. Ενδεικτικά η Morgan Stanley υποχώρησε 4,8%, η Wells Fargo 0,6% η Chevron 1,4% και η Exxon Mobil 1,8%.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα (ADR) της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στο 0,78 σεντς, με πτώση 3,5%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλό δέκα ημερών έναντι του δολαρίου και συγκεκριμένα στο 1,1326 από 1,1349 την Παρασκευή. Σημειώνεται ότι το αμερικανικό νόμισμα κινήθηκε σε ένα εύρος διακύμανσης μεταξύ 1,1309 έως 1,1381 δολ.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κατέγραψε πτώση 2,9% στα 45,89 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,9% στα 1.172 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου παρέμεινε αμετάβλητη στο 2,03%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v