Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικό ράλι στη Wall Street

Κέρδη στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Dow Jones να σημειώνει "άλμα" 217 μονάδων. Στο επίκεντρο τα τραπεζικά αποτελέσματα. Άνοδος 4,4% για Citigroup και 3,5% για BofA. Σε υψηλό τεσσάρων μηνών ο χρυσός. Σε χαμηλό δύο εβδομάδων το πετρέλαιο.

Άνοδο κατέγραψε η Wall Street με ώθηση από τον τραπεζικό κλάδο, στον απόηχο της χθεσινής δημοσίευσης της Beige Book από τη Fed.

Συγκεκριμένα, η χθεσινή εκτίμηση της Fed για ενδείξεις μικρής επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ, προκάλεσε εκ νέου προσδοκίες για περεταίρω καθυστέρηση στην αύξηση των επιτοκίων ακόμα και μετά το 2015.

Επιπλέον τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα της Citigroup (+4.4%) εκτόξευσαν τη ζήτηση για μετοχές του τραπεζικού κλάδου. Ειδικότερα η Citigroup ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 4,3 δισ. δολάρια στο γ' τρίμηνο έναντι 2,8 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της Capitol Securities Management, Kent Engelke, «To σημερινό ράλι ήταν αποτέλεσμα των καλών τραπεζικών αποτελεσμάτων αλλά και της πεποίθησης των επενδυτών ότι η Fed δε θα βιαστεί να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων πριν τα τέλη του χειμώνα ή αρχές της άνοιξης του 2016».

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών ανακοινώσεων, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 7.000 στις 255.000 αιτήσεις ήτοι σε χαμηλό 42 ετών. Επιπλέον ο πληθωρισμός υποχώρησε κατά 0,2% τον προηγούμενο μήνα. Παράλληλα ο δείκτης μεταποίησης Philly Fed της Νέας Υόρκης ανήλθε από το αρνητικό 14,7 στο -11,4.

Ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 1,28% ή 217 μονάδες στις 17.142, ο S&P κατέγραψε κέρδη 1,49% στις 2.024 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,82% στις 4.870 μονάδες.

Πρωταγωνιστής της σημερινής ανόδου ήταν ο τραπεζικός κλάδος με τις μετοχές των Bank of America και Goldman Sachs (αν και απογοήτευσαν τα αποτελέσματα της) να καταγράφουν κέρδη 3,5% και 3,2% αντίστοιχα.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Netflix υποχώρησε 8% μετά την ανακοίνωση μικρότερης της αναμενόμενης κερδοφορίας στο γ' τρίμηνο.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα (ADR) της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 0,70 σεντς, με «άλμα» 6,4%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε έναντι του ευρώ για πρώτη φορά μετά από τέσσερις ημέρες πιέσεων και συγκεκριμένα κατά 0,6% στο 1,1403 από 1,1473 την Τετάρτη. Σημειώνεται ότι το αμερικανικό νόμισμα κινήθηκε σε ένα εύρος διακύμανσης μεταξύ 1,1364 έως 1,1497 δολ.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κατέγραψε πτώση 0,6% στα 46,38 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα για πέμπτη διαδοχική ημέρα κατά 0,7% στα 1.187 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 2,02%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v