Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρίτη εβδομάδα κερδών στη Wall Street

Άνοδος στη Wall Street με το βλέμμα στην επικείμενη απόφαση της Fed για τα επιτόκια. Εβδομαδιαία κέρδη για τους δείκτες. Υψηλότερα 3,6% η μετοχή της General Electric. «Άλμα» 15% για το ADR της Εθνικής Τράπεζας. Εβδομαδιαία πτώση 4,8% για το πετρέλαιο.

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street κόντρα στα μικτά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ και τα μέτρια εταιρικά αποτελέσματα.

Όπως επισημαίνει ο αναλυτής της Lindsey Group, Peter Boockvar, «η άνοδος των τελευταίων ημερών στη χρηματιστηριακή αγορά δικαιολογείται μόνο από την προσδοκία των επενδυτών ότι η Fed θα καθυστερήσει την αύξηση των επιτοκίων τουλάχιστον για μερικούς μήνες».

Ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,43% στις 17.215 μονάδες, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,46% στις 2.033 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,34% στις 4.886 μονάδες.

Στην εβδομάδα, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,8%, ο S&P 0,9% και ο Nasdaq 1,2%.

Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων, η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ αυξήθηκε περισσότερο απ' όσο ανέμεναν οι αναλυτές καθώς ανήλθε στις 92,1 μονάδες έναντι 89 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Παράλληλα η βιομηχανική παραγωγή τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ υποχώρησε για δεύτερο διαδοχικό μήνα, τούτη τη φορά κατά 0,2% έναντι 0,1% τον Αύγουστο.

Στο εταιρικό μέτωπο, η μετοχή της General Electric ενισχύθηκε 3,6% μετά την ανακοίνωση καλύτερων των αναμενόμενων κερδών και εσόδων στο γ' τρίμηνο.

Αντίστοιχα, η μετοχή της Mattel Inc. κινήθηκε υψηλότερα 5,7% παρόλο που τα καθαρά κέρδη του ομίλου μειώθηκαν κατά 33% στο γ' τρίμηνο. Σημειώνεται ότι αυτό το τρίμηνο ήταν το όγδοο διαδοχικό που η Mattel γνωστοποίησε μειωμένες πωλήσεις.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα (ADR) της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 0,81 σεντς, με «άλμα» 15%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε για δεύτερη διαδοχική ημέρα έναντι του ευρώ και συγκεκριμένα κατά 0,1% στο 1,1372 από 1,1381 την Τετάρτη. Σημειώνεται ότι το αμερικανικό νόμισμα κινήθηκε σε ένα εύρος διακύμανσης μεταξύ 1,1336 έως 1,1402 δολ.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κατέγραψε άνοδο 1,9% στα 47,26 δολάρια ανά βαρέλι. Στην εβδομάδα η τιμή του αργού «βούλιαξε» 4,8%.

Επιπλέον, η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,4% στα 1.183 δολ./oz, σημειώνοντας ωστόσο εβδομαδιαία άνοδο 2,4%.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 2,03%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v